Bárki számára elérhető online a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv
Fotó: Shutterstock

Bárki megnézheti, mit tervez a kormány az EU-s agrárpénzekkel

Nyilvános a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv. A következő hónapokban Magyarország még tárgyalni fog az Európai Bizottsággal a tervezet végleges tartalmáról, ezért az év második felében hagyhatják jóvá az esetleges módosítások után.


Már korábban elkészült a magyar agrárpolitikai tervezet

Az Agárminisztérium (AM) tavaly december 30-án nyújtott be a magyar Közös Agrárpolitikai (KAP) Stratégiai Tervét az Európai Bizottsághoz (EB). Az EB fogja ugyanis értékelni és jóváhagyni a tervezetet, amelyben egyébként igen nagy hangsúlyt kapott az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulásunk kérdése – írja a közleményében az AM.

„A dokumentumot szakmai szervezetek és műhelyek, civil szervezetek bevonásával, a magyar érdekek mentén alkotta meg a szaktárca, két és fél éves előkészítést követően. Úgy állították össze, hogy annak segítségével a magyar vidék és agrárium kihasználhassa gazdasági lehetőségeit, a magyarok biztonságos élelmiszerellátása mellett magasabb szintű életszínvonalat, megélhetést, anyagi- és létbiztonságot teremtsen a mezőgazdaságban, az élelmiszer-előállításban és a kapcsolódó gazdasági ágazatokban dolgozóknak”

- tájékoztatott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Még változhat a tartalma, de érdemes lehet felkészülni rá

A politikus elmondta azt is, hogy az EB-vel a tervezetről folyó kétoldalú tárgyalások nyomán még több változtatás lehetséges a magyar stratégiai tervben a szükséges konszenzus elérése érdekében.

„Ezzel együtt arra biztatjuk a gazdatársadalmat és a munkájukat segítő szakmai szervezeteket, tanácsadókat, hogy a benyújtott Stratégiai Terv alapján tekintsék át saját üzemeik tevékenységét, fejlesztési elképzeléseit. Az elkövetkező hónapokban - többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és tagszervezetei közreműködésével - széles körű tájékoztatást nyújtunk majd az új KAP 2023-as előkészítéseként”

- fogalmazott Feldman Zsolt. Az államtitkár szerint a gazdák felkészülése a KAP-ra két szakaszban történhet: először 2022 első félévében a jelenlegi terv alapján, majd a második félévben, amikor már jóvá lesznek hagyva az esetleges változtatások is.

A közlemény szerint a 2023. évi „éles induláshoz” szükséges magyar jogszabályok előkészítése, valamint a végrehajtásban közreműködő intézmények felkészítése megkezdődött, megfelelően haladnak és még az idén befejeződik.

A benyújtott magyar KAP Stratégiai Terv EZEN a linken érhető el.

Ne hagyd ki!