Nem feltétlenük kell vegyszerekhez nyúlni a csigák ellen
Fotó: Shutterstock

16 vegyszermentes módszer a kártékony csigák ellen

A csigák a kiskertek gyakori vendégei. Előfordulnak köztük hasznos és kártékony fajok is. Az utóbbiak ellen számos vegyszermentes megoldás létezik. Mutatjuk.


Vegyszermentesen is védekezhetsz a káros csigák ellen a kertedben

A magyarországi kertekben előforduló csigák között vannak hasznos és ártalmas csigafajok is. Például az éticsigák segíthetnek a szerves anyagok lebontásában, illetve elfogyaszthatják a káros csigák tojásait. Ezzel szemben a kártékony meztelencsigák komoly veszélyt jelenthetnek a konyhakerti növényekre. Azonban számos módja van a vegyszermentes védekezésnek ellenük. Sorolunk néhányat!

 1. Olyan akadályokkal vehetők körbe az ágyások, amelyeken a csupaszcsigák nehezebben mozognak. Lassíthatja vagy megállíthatja őket például a tojáshéj, a fűrészpor, a kávézacc, illetve az apró kőzúzalék is.
 2. Elektromos csigakerítést is építhetünk.
 3. Indiai futókacsákat is lehet tartani a területen, amelyek megeszik a meztelencsigákat.
 4. A varangyos békák, a futrinkák, a különböző futóbogarak, a sün és a vakond is szívesen fogyasztanak kisebb csigákat.
 5. Hatékony védelmet jelenthet, ha csigapusztító fonálférgeket alkalmazunk a területen.
 6. Érdemes megszűntetni az elhanyagolt, nyirkos területeket, amelyeket kedvelnek a csigák.
 7. Emiatt érdemes eltávolítani a lehullott leveleket is.
 8. Előnyös lehet magaságyások használata.
 9. Javasolt a növények esti öntözésének elkerülése. A meztelencsigák éjszakai állatok, és kedvelik a nedvességet.
 10. Este, amikor aktívak, érdemes őket – zseblámpa fénye mellett – összeszedni a kertben.
 11. Ültessünk egynyári, valamint fásszárú növényeket, amelyeket ritkábban támadnak meg a kártevők.
 12. A zsályát, a fokhagymát, a majoránnát, a kakukkfüvet, a levendulát, az ürömöt, az édesköményt, az ánizst és a rozmaringot is messziről elkerülik a csigák.
 13. Húzzunk virágainkra, veteményesünkre hálót.
 14. Deszkalapokat fektessünk a veteményesek közé, melyek alá hajnalban elbújhatnak a csigák. Délután szedjük össze őket onnan.
 15. Ássunk egy edényt a veteményes földjébe, majd öntsünk bele sört és vizet. Reggelre sok csiga lesz benne, így könnyen összeszedhetjük.
 16. A boltokban kaphatók csigacsapdák is.

A Greendex megjegyzi, a felsoroltak közül egyetlen megoldás sem biztosít teljes védelmet, ezért érdemes kombinálni a módszereket.

Már a Leyland-ciprusokat is megtámadta valami kórság

Ha a kerti károknál tartunk: arról is írtunk a napokban, hogy az elmúlt években sorra haltak ki a hazai kertekből a tuják – a legtöbben alternatív megoldásként nyúltak a leylandi ciprusokhoz, bízva abban, hogy a betegségek és a kártevők elkerülik a toboztermőkhöz tartozó növényt, ám a valóság sajnos mást mutat.

Tömeges fertőzés érte el a Leyland-ciprusokat, melynek hátterében – a szakirodalom szerint – a növények 99 százalékánál a nem megfelelő növényápolás áll.

Ennél a ciprusfajtának az ápolásánál figyelembe kellene vennünk a klimatikus tényezőket, a talaj tápanyag-ellátottságát, a pH-viszonyokat, valamint sok egyéb tényezőt még. Nem megfelelő kezelés esetén a növény legyengül, ez pedig szinte meghívó a különböző kór- és károkozóknak.

A gyantatermelés meggyengülése esetén például szinte azonnal megjelennek a szú- és díszbogarak, valamint a kéregtetvek és a szaprofita gombák.

Fontos, hogy a leylandi ciprusokat nemcsak nyírni, hanem folyamatosan táplálni és ápolni is kell. A sövényként, szorosan egymás mellé ültetett egyedek folyamatosan elvonhatják egymás elől a vizet és a tápanyagot, így könnyen alakulnak ki hiánybetegségek.

Ne hagyd ki!