Meztelencsiga.

Nem a külsejük a fő gond a meztelencsigákkal

Nemrég öt új meztelencsiga-fajt találtak Magyarországon – emiatt pedig igencsak fájhat a kertészek feje.


Az idei, legtöbbször párás és meleg nyári időjárás kedvezett a meztelencsigák szaporodásának, ennek azonban a gazdák nagyon nem örültek, hiszen egyes csúszómászók nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni.

Az elmúlt évtizedekben azonban meglepő módon kis túlzással egyáltalán nem foglalkoztak ezen élőlények fajtáinak és számának vizsgálatával Magyarországon, azonban 2018-ban a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének munkatársai nekiláttak a nagy munkának – írja az Agroinform.

Ennek következtében a szakemberek 2020-ban találtak is két új idegenhonos kártevőt (feketefejű, malaccsiga) most pedig újabb 5 fajra (oltos, a tarajos, a kispöckű, a kétsávos, a hódító meztelencsiga) bukkantak rá. Ezekről kiderült, hogy közülük 3 hajlamos invázióra, ami azt jelenti, hogy komoly pusztítást képesek végezni a környezetükben.

Turóci Ágnes malakológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy óriási kihívás azonosítani ezeket az élőlényeket, hiszen nagyon nehéz rájuk találni, és sok esetben csupán a boncolás segítségével lehet megállapítani, milyen fajról is van szó pontosan.

A meztelencsigákat a testen belül elhelyezkedő péniszük anatómiája, morfológiája alapján lehet minden kétséget kizáróan faj szinten azonosítani

– mondta Turóci.

A szakemberek emellett kiemelték, hogy az elmúlt években felfedezett 7 új taggal együtt a magyar a magyar meztelencsiga-közösség 33 fősre bővült.

Ne hagyd ki!