Az ország több vidékén is nagyon elszaporodtak a meztelencsigák az idén
Fotó: Shutterstock

Ezt a csatát a csigák nyerték Magyarországon

Meztelencsigák okoznak gondot Magyarországon. Idén rendkívül elszaporodtak, ami különösen nagy problémát jelent a házikertekben és az árutermelő kertészetekben. Sok gazda hiába próbálkozott, képtelen volt hatékonyan védekezni ellenük.


Gondot okoz a kertekben a rengeteg meztelencsiga

Az elmúlt évek enyhe telei, valamint az idei extrém mennyiségű csapadék különösen kedveztek a meztelencsigák elterjedésének Magyarországon. Emellett az is hozzájárulhatott a populációjuk megugrásához, hogy az Európai Unióban a növényvédőszer-felhasználás szigorítása miatt már csak az úgynevezett zöld könyv birtokában lehet megvásárolni és alkalmazni metaldehidet, ami hatékony a puhatestűek ellen. Ilyennel pedig számos kertész nem rendelkezik.

Tavalyhoz képest érzékelhetően nőtt a meztelencsigák, különösen a spanyolcsigák populációja, de nem akkora mértékben, hogy az ne lenne kezelhető. A szántóföldi kultúrákban nem okoznak nagy problémát, a házikertekben rosszabb a helyzet, főleg a lapos fekvésű, nedves, illetve gondozatlan területeken. A metaldehid hatóanyag kivonásával igazán nem maradt semmilyen kellően hatékony készítmény, amit bárki szabadon alkalmazhatna. Maradnak a biomódszerek

- nyilatkozta Trenyik Tibor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Somogy Megyei Területi Szervezete titkára az Agroinformnak.

Hozzátette, ő sörrel töltött edényeket süllyeszt a talajba. Az vonzza a csupaszcsigákat, melyek beleesnek és megfulladnak.

Sári Csaba, a bio zöldségtermesztéssel foglalkozó kerkáskápolnai Sári Családi Gazdaság vezetője hozzátette, náluk is nagy gondot okoznak a meztelencsigák. Ők úgy védekeznek ellenük, hogy mészhidráttal szórják körbe a területeiket. Ez addig hatékony, amíg nem jön egy eső, ami belemossa a talajba a szert. Így meglehetősen költséges, hiszen folyamatosan pótolni kell.

Új és mohó kártevő is pusztítja a paradicsomot a kertekben

Ha a kiskerteknél járunk érdemes említést tenni egy napjainkat érintő másik problémáról is. Pontosabban egy meglehetősen új kártevőről, ami könnyedén elpusztíthatja a paradicsomot a kertekben. A paradicsommoly (Tuta absoluta) Dél-Amerikából származik. Európában 2007-ben jelent meg, Magyarországon pedig 2010-ben. A lepkék rendjébe, azon belül a sarlósajkú molyok családjába tartozik. Az egyébként kiválóan rejtőzködő rovar a nevét onnan kapta, hogy kimondottan szereti a paradicsomnövényeket, azok legnagyobb kártevője.

Különösen veszélyessé teszi, hogy leginkább a paradicsomot kedveli, de nem veti meg a burgonyát, a padlizsánt, a csemegepaprikát és a dohányt sem. A kártevő lárvái aknázó életmódot folytatnak a növények leveleiben. Járatokat készítenek bennük, emiatt ellenük nem eredményes a vegyianyagos kártevőszabályozás. Egyébként is ellenállók szinte az összes ilyen vegyszerrel szemben.

Akkor hogyan védekezhetünk ellene?

Viszont léteznek olyan módszerek, amelyek hatékonyan felveszik velük a harcot. Biológiai védekezés gyanánt alkalmazhatók ellenük a Macrolophus pygmaeus ragadozó bogarak, amelyek megeszik a faj tojásait és lárváit. Továbbá az is bizonyított, hogy a Tuta absoluta populációja kordában tartható rovarparazita fonálférgekkel is. A Steinernema feltiae permetezéssel juttatható a levelekre, ahol a paraziták a lárvák testnyílásain keresztül bejutnak a szervezetükbe. Emellett gátolni lehet a paradicsommoly szaporodását is, ha a hímeket feromoncsapdákba ejtik.

Ne hagyd ki!