6625 hektár terület keres új gazdát
Fotó: Shutterstock

Újabb földeket árul az állam

Több ezer, tíz hektárnál kisebb földet árul az állam szerte az országban. Bárki tehet ajánlatot a területekért, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek.


Ismét földeket árul az állam

6625 hektárnyi földet árul a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), melyekre szeptember 7-től 30 napig lehet ajánlatot tenni. Az agrártárca célja az akcióval, hogy felgyorsítsa az osztatlan közös földtulajdon felszámolását. A földterületek jelentős része kis méretű, magántulajdonú területek közé ékelődő ingatlan – írja a minisztérium közleménye.

A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Az értékesítés elektronikus úton zajlik. A hirdetményben közzétételre kerül a földrészletek minimális vételára, melynél kedvezőtlenebb ajánlat nem tehető. Egy hektáros mérethatárig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, és ilyen esetben az ingatlanok értékbecslésének költségét is az állam állja. Egy és tíz hektár közötti méretű földre, illetve tulajdoni hányadra pedig minden földműves ajánlatot tehet az NFK honlapján található Elektronikus Pályázati Rendszert használva, az ügyfélkapus azonosítást követően

- áll a közleményben.

A kínált földek listája az nfk.gov.hu oldalon érhető el.

Súrolta a 2 millió forintot a termőföld átlagára

Mi is írtunk róla, hogy 2021-ben Magyarországon a termőföldek hektáronkénti piaci átlagára 1,969 millió Ft volt, ami 14 százalékos drágulás az előző évhez képest (1,727 millió Ft/ha). Eltekintve Észak-Magyarországra jellemző 1,488 M Ft/ha átlagártól minden más régióban 1,5 M Ft feletti hektáronkénti átlagár alakult ki. A legmagasabb átlagárat Közép-Magyarországon (2,396 M Ft/ha) kellett megfizetni a vevőknek, de 2 millió forint felett kértek az eladók a Dél-Alföldön (2,226 M Ft/ha), illetve az Észak-Alföldön (2,128 M Ft/ha) is.

A Budapesthez tartozó területekre ismét a viszonylag alacsony volt az értékesítési szám (48 db) és a legmagasabb átlagár pedig 3,495 M Ft/ha volt. A megyék közül igen magas, 2,5 M Ft hektáronkénti átlagár Hajdú-Bihar (2,603 M Ft/ha) és Békés (2,524 M Ft/ha) megyéket jellemezte. Másfél millió forint alatt Zala (1,356 M Ft/ha), Borsod-Abaúj-Zemplén (1,442 M Ft/ha), Heves (1,482 M Ft/ha), valamint Nógrád (1,597 M Ft/ha) megyékben adtak el földet.

Ennyibe kerültek a szántóföldek

A szántóföldek átlagára tavalyi átlépte a 2 millió forintos határt (2,097 M Ft/ha), mely 9,7 százalékos növekedés az előző évihez (1,891 millió Ft/ha) képest. Az átlagárak itt is minden régióban emelkedtek. A legjobban, 17,5 százalékkal Közép-Magyarországon, de 10 százalékot meghaladta a Nyugat-Dunántúlon is. A legkisebb mértékben, 8,2 százalékkal az Észak-Alföldön nőtt a szántók hektáronkénti ára. Összességében tavaly az országban mindenütt 1,5 millió forint feletti átlagár alakult ki. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbbet a Dél-Alföldön (2,348 M Ft/ha), a legkevesebbet Észak-Magyarországon (1,557 M Ft/ha) kell fizetni. Budapest általában az országos átlagtól jóval eltér áraival, ez tavaly sem volt másként, az elemzésbe bevont 39 budapesti tranzakció hektáronkénti átlagára 3,623 millió forint volt, de kiemelkedő átlagár született még Hajdú-Bihar megyében (2,852 M Ft/ha) is.

Ne hagyd ki!