Négy bébi teknős halad a tenger felé a homokon
Fotó: Shutterstock

Genderhelyzet Floridában: túl meleg van ahhoz, hogy hím egyedek szülessenek

A Florida partjainál élő tengeri teknősök genderproblémákkal küzdenek, de nem az identitásukat illetően: súlyos aránytalanság alakult ki a nemek között. A közelmúltbeli hőhullámoknak köszönhetően ugyanis majdnem minden újszülött nőstény.

Ijesztő, de igaz, hogy az elmúlt négy egymást követő nyáron rekordhőség volt Floridában – mondta a Marathonban lévő teknőckórház menedzsere, Bette Zirkelbach.

Hőmérsékletfüggő a nem

A tojásokat és bébi teknősöket tanulmányozó természettudósok ennek megfelelően egyetlen hím állatot sem találtak, kizárólag nőstényeket – tette hozzá Zirkelbach.

Ennek az a magyarázata, hogy amikor a nőstény teknőcök fészket ásnak a parton, akkor a homok hőmérséklete határozza meg az utódok nemét. A teknőcmentő vezetője hozzátette, hogy egy ausztrál tanulmány is hasonló eredményre jutott: a tengeri teknőcök 99 százaléka nőstény.

A tengeri teknősök és alligátorok neme nem a megtermékenyítés során dől el, hanem a fejlődő tojásokat körülvevő hőmérsékleten múlik – derül ki az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal tanulmányából.

Ha az inkubáció ideje alatt a tojások 27,7 Celsius foknál alacsonyabb hőmérsékleten vannak, a fiókákból hím lesz, ha pedig 31 Celsius fok felett, akkor nőstény. A kettő közötti hőmérsékleten vegyesen születnek mindkét nemből.

Ragályos tumor

Az évek során meredeken csökkent a populációjuk a genetikai diverzifikáció hiánya miatt – mondta a Reutersnek Melissa Rosales Rodriguez a Miami Állatkert újonnan nyílt teknőckórházának vezetője. Nincs meg az a hím-nőstény arány, amelyre a szaporulat fenntartásához szükség volna.

Mindkét teknőckórházban ugyancsak küzdenek a teknőcöket sújtó daganatokkal, a fibropapillomatosis nevű megbetegedéssel. Ezek a tumorok ragályosak a teknőcök körében, és kezeletlenül halálosak lehetnek.

Miután a klímaváltozás hatással van a teknőcök jövőjére, és a betegség is egyre inkább terjed körükben, Zirkelbach szerint még több teknőckórházra van szükség, ahol gondot viselnek ezekre az állatokra, mielőtt még túl késő lenne.


Ne hagyd ki!