Karácsonyi asztal, dekor
Fotó: Shutterstock

Karácsonyi menü 2 ezer forintért? Lehetséges, mutatjuk!

Egy nemzetközi kutatás szerint majdnem a lakosság fele aggódik a karácsonyi menü drágulása miatt, pedig néhány trükkel lefaraghatunk a kiadásokból.


A Cookpad karácsonyi gasztrotrend kutatást végzett három európai országban idén novemberben. A felmérés célja az volt, hogy feltérképezzék a spanyolok, a görögök és a magyarok főzési szokásait az ünnepi időszakban. Kiderült, hogy a magyarok kétszer is átgondolják, hogy mit főznek és esznek idén decemberben a megemelkedett élelmiszerárak miatt, és ez a jelenség a fiatalabb generációkat foglalkoztatja leginkább. A felméréséből kiderült, hogy 3-ból legalább 1 magyar azt tervezi idén, hogy az ünnepi időszakban egészséges fogásokkal készül a vendégei számára.

Nem titok, hogy az emberek fejében a megemelkedett megélhetési költségek járnak már akkor is, amikor az ünnepi bulikat tervezik: 4-ből legalább 1 válaszadó (28%) már alapból dupla vagy tripla étkezési költségekkel számol.

A gasztrotrend felméréséből az is kiderült, hogy a magyarok kevesebb, mint fele (42%) legfeljebb egy ünnepi vacsorát tervez az idén, Karácsonykor vagy Újévkor. Ezt azt jelzi, hogy már akkor is az élelmiszer árak miatt aggódunk, ha ünnepekkor egy ízletes fogással szeretnénk a szeretteinknek kedveskedni. A kutatásban részt vevők 35 %-a ugyanis komolyan mérlegeli a finom fogások anyagbeszerzési költségét.

A magyarok jobban aggódnak a költségek miatt (40%), mint például a görögök (29%), illetve a spanyolok (30%), és a megélhetés is leginkább a magyar fiatalokat foglalkoztatja, hiszen a decemberi hónapban a Z generáció képviselői 53%-a, míg a milleniálok 47%-a tart az egyre növekvő élelmiszeráraktól.


S hogy mit is tervezünk akkor főzni és enni idén Karácsonykor?

A tradicionális halászlé talán már fel sem kerül a karácsonyi menü listánkra ebben az évben, mivel a „legkevésbé kedvelt ünnepi étel minősítést” kapta a kutatás alapján. Érdekes módon szorosan követi ezt a fogást a vadas marha és a kocsonya is a kevésbé kedvelt menük között. Habár az édességek, a desszertek és a húsételek még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, a megkérdezettek 37%-a tervezi, hogy inkább kipróbál új recepteket a tradicionálisak helyett, 39%-uk pedig egészséges ételeket szolgálna fel a vendégeknek.

A tradicionális ünnepi menü megváltoztatása is lehetséges módja lehet a pénzspórolásnak. 5-ből 2 válaszadó (40%) azt is tervezi, hogy változatosabban főz és étkezik majd az ünnepi időszakban. A változatos ételek a Z generáció képviselőinek a legfontosabbak, hiszen a 18-24 év közöttiek közül 10-ből 1 azt nyilatkozta, hogy tavaly egész decemberben ugyanazt ették.

,,Az ünnepi időszak arról szól, hogy összejövünk, közösen ünneplünk a szeretteinkkel, és természetesen élvezzük a jobbnál jobb ételeket. Idén viszont a magyarok sokkal tudatosabban igyekeznek csökkenteni az ételek vásárlásából adódó kiadásaikat. Minden kicsi számít, ezért kigondoltunk egy speciális karácsonyi menüsort, amely tartalmazza a kedvenceket, emellett pedig ízletes és egészséges is.

Mindez csupán 2148 forintba kerül, ami éppen a fele annak az összegnek, amit az év ezen időszakában szoktunk fizetni egy-egy ünnepi fogásért.”

- mondta Varga Gábor, a Cookpad recept feltöltő platform magyarországi vezetője.

A Cookpad néhány szakértői tippel is segíti a pénztárcabarát karácsonyi menü elkészítését:

1. Helyettesítsük a drágább hozzávalókat - például a halat - zöldségekkel!

A tradicionális halászlé a legkevésbé kedvelt étel Decemberben. Miért ne helyettesíthetnénk inkább sütőtökkrém levessel?

2. Használjuk fel ugyanazt a hozzávalót többféle módon!

A változatosság izgalmas lehet a vendégek számára, és ha kreatívan használjuk fel az alapanyagokat, még az ételpazarlást is csökkenthetjük.

3. Kérj a Mikulástól airfryert!

Az airfryer segítségével 50%-kal gyorsabban készíthetsz el ételeket, mint hagyományos sütővel, emellett 36%-kal több energiát megtakaríthatsz. A Cookpad oldalán majdnem 100 darab airfryer segítségével készült receptet próbálhatsz ki.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a Cookpad 4 fogásos speciális karácsonyi menüje, ami fejenként kevesebb, mint 2150 Ft-ba kerül (Az étlapon szereplő ételekhez szükséges hozzávalók árának megállapításához a 2022. november 21-én aktuális legolcsóbb kereskedelmi árakat vettük figyelembe):

Előétel: Gesztenyés pulykarolád karamellizált körtével: 1 adag 760 Ft

Leves: Narancsos gyömbéres sütőtökleves: 1 adag 313 Ft

Főétel: Töltöttkáposzta: 1 adag 760 Ft

Desszert: Mákos guba: 1 adag 315 Ft

Ne hagyd ki!