Bár a magyar konyhában hagyományosan liszt alapú rántással és habarással, esetleg kukoricakeményítővel sűrítjük az ételeket, ezeket ma már kevésbé ismert, de sokszor egészségesebb növényi alapú termékekkel is helyettesíthetjük.
Guargumi
Bár sokan megijednek a nevében olvasható „gumi” kifejezéstől és az E412 számtól, ami jelöli, valójában egy teljesen természetes anyagról van szó. A guargumit a fagyérzékeny, hatalmasra megnövő egynyári guarbab (Cyamopsis tetragonolobus) magjából nyerik ki: a magokat megtisztítják, leőrlik, majd megszárítják.
Az így kapott anyag erős sűrítő hatással bír, és hideg vízben is oldódik, ráadásul teljesen gluténmentes. Jellemzően szószok, mártások, levesek, desszertek, fagylaltok sűrítésére használják.
Konjak
Az E425 szám mögött a sokaknak ismerős konjak bújik meg, amit csodagumó vagy leopárdpálma néven tartunk dísznövényként. Télen a csupasz gumóból nő ki kellemetlen szagú, legyeket vonzó virágzata. A konjaklisztet is ebből a gumóból készítik: megszárítják és lisztté őrlik. Fő alkotóeleme a glükomannán nevű, vízben oldódó rost, amely zselésítő hatású, gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú. Levesek, szószok, mártások, tészták zselésítésére használják.
Fontos megjegyezni, hogy a konjakliszt nem teljesen kockázatmentes: önmagában tilos fogyasztani, mert ha a szervezetbe jutva szívja fel a vizet, akkor fulladást okozhat. Kizárólag vízzel telített, duzzasztott, zselésített állapotban szabad lenyelni.
Szentjánoskenyérliszt
A szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) terméséből származó őrlemény jele E410. A fa a Földközi-tenger térségében őshonos, de nálunk is sok helyen előfordul, írja a Magyar Mezőgazdaság. A szentjánoskenyérliszt hideg és meleg vízben egyaránt oldódik, sűrítő és stabilizáló hatású, gluténmentes. Gyakran használják guargumival kombinálva – szószok, mártások, desszertek, fagylaltok, pékáruk sűrítésére és stabilizálására egyaránt alkalmas.
Tápióka
A tápiókát a maniókából (Manihot esculenta) nyerik ki – a gyökeret megőrlik, majd a keményítőt kivonják és megszárítják. Az így nyert liszt semleges ízű, gluténmentes, főzés hatására áttetszővé és enyhén ragacsossá válik, így levesek, mártások, pudingok, desszertek sűrítésére, illetve gluténmentes pékáruk készítésére tökéletesen alkalmas.
Chiamag
A Dél-Amerikában őshonos chia a Salvia hispanica nevű zsályaféle magja. Magas rosttartalmú élelmiszer, amely vízben megduzzad és zselés állagot képez. Jellemzően pudingot, joghurtot, turmixot készítenek a használatával, valamint kenyerek és más pékáruk állagát sűrítik vele.