A bitcoin is ugrál, de a földgáz drágulása az élelmiszer-termelést is veszélyezteti
Fotó: Unsplash

A bitcoin ára sem ugrál annyit, mint a földgázé, komoly  a tét

Komoly kockázatokat jelent, hogy az alapélelmiszerek megtermeléséhez szükséges műtrágyagyártás legfontosabb nyersanyaga, a földgáz ára az utóbbi időben jelentősen megugrott. Ha a rekordszintre drágult földgáz miatt gazdaságtalanná válna a műtrágya termelése, és így széles körű hiány alakulna ki belőle, akkor nem lehetne Európa vagy Magyarország ellátásához elegendő élelmiszert megtermelni.


Angiában már két műtrágyagyár leállt

A CF Industries két angliai műtrágyagyárát a múlt héten az amerikai tulajdonos leállította, mert a rekordszintre drágult földgáz miatt gazdaságtalanná vált a termelésük - számolt be a G7. A brit kormány gyorsan közbelépett, és egy sok millió fontos mentőcsomaggal elérte, hogy legalább az egyik üzemet újraindítsák. A kormányzati segítség egyelőre három hétre szól, de ha ezalatt nem sikerül más megoldást találni, akkor biztosan meg fogják hosszabbítani.

Nem kizárt, hogy ez a forgatókönyv Európa más országaiban is megismétlődik, a műtrágyagyártók ugyanis szerte a kontinensen ugyanúgy szenvednek a magas gázáraktól, hiszen a földgáz a legfontosabb nyersanyaguk.

A Nitrogénművek gázszámlája tízszeresére nőtt

A G7 az esetleges hazai kockázatokról Bige Dávidot, a Nitrogénművek Zrt. igazgatósági tagját kérdezte. A vállalat pétfürdői üzeme, valamint a szintén a Bige Csoportba tartozó szolnoki egység az ország teljes műtrágyagyártását képviseli, a felhasználás több mint felét biztosítva.

Az alapélelmiszerek megtermelése a megszokott mennyiségben nem képzelhető el műtrágyák nélkül. Hatékony műtrágyázás híján a hektáronkénti termésátlag egyharmadát lehet megtermelni

– emelte ki Bige Dávid.

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet el a gázárnál az a pont, amikor már a Nitrogénműveknek sem éri meg a termelés, az igazgatósági tag azt mondta: az akkor éppen megawattóránként 76 eurós árhoz képest, hogy „van még tér fölfelé". Pontos számot szerinte már csak azért sem lehet mondani, mert a Nitrogénműveknél követik az iparágban standardnak számító gázbeszerzési struktúrát, aminek következtében a mai bizonytalan helyzetben a gázár változása nagyon rövid időn belül jelentkezik a termék árában.

Ez a változó költségelem abszolút meghatározó, a mostani szinten a Pétisó műtrágya önköltségi árának 75-80 százaléka a gáz. Csak az elmúlt három hónapban az egy tonna Pétisóhoz szükséges gáz ára 91 euróról 227-re emelkedett. Az ország egyik legnagyobb ipari földgázfelhasználójának számító Nitrogénművek szeptemberi gázszámlája több mint tízszer akkora lesz, mint tavaly ugyanekkor.

Veszélybe kerülhet az élelmiszerellátás 

A tavalyi mélyponton volt, hogy csak 3 eurót kellett fizetni egy megawattórányi gázért, ehhez képest brutális a mostani 70 körüli-feletti szint, de az igazgatósági tag szerint nem lehet kizárni, hogy akár 100 euró fölé emelkedjen. (Az interjú óta a gázár meg is indult efelé, kedden már a 85 eurót is meghaladta.)

Ma már a bitcoin sem ugrál ennyit. Csak itt emberek élete múlik ezen

– jegyezte meg Bige Dávid. Utóbbi alatt azt érti, hogy ha széles körű hiány lenne műtrágyából, akkor egyszerűen nem lehetne annyi élelmiszert megtermelni, amennyi Magyarország vagy Európa ellátásához elegendő.

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek

A műtrágyák áremelkedése is egy olyan tényező, amely az élelmiszerek további drágulását vetíti előre. Az MNB szeptemberi inflációs jelentése szerint míg idén csak 2,6 százalékkal drágulnak a feldolgozatlan élelmiszerek, jövőre már 6 százalékos áremelkedés várható ebben a körben.

Ebben a cikkben összeszedtük, az egyes élelmiszerek mennyit drágultak egy év alatt.


Ne hagyd ki!