A termésbiztonság és a jövedelmezőség szempontjából is fontos a fagykárok megelőzése
Fotó: Shutterstock

Most gondolj a fagykár megelőzésére, most kaphatsz támogatást

Ismét megnyílt a pályázat fagykár elleni gépek beszerzésére. Mutatunk néhány részletet!


Fel kell készülni a klímaváltozásra

Jól látható volt az elmúlt években, hogy az elsősorban a klímaváltozásnak tulajdonítható szélsőséges időjárás, azon belül például az egyre gyakoribb fagykárokok jelentős nehézségeket okoztak a növénytermesztésben. Kiemelten fontos lehet tehát a termésbiztonság és a jövedelmezőség szempontjából a hazai mezőgazdaság alkalmazkodása az új környezeti feltételekhez, valamint a kármegelőző- és mérséklő tevékenység elterjedése.

Ezért hamarosan újra elérhető lesz a „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása” című pályázat a Vidékfejlesztési Program részeként – írja a kormány.hu.
A tavaszi fagyok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatot, különösen a gyümölcstermesztésben, ahol a fagykár fokozottabban jelentkezik. A meteorológiai előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási események növekedése várható a jövőben, így a fagyok elleni védekezés szerepe felértékelődik. A vidékfejlesztési intézkedések jelentős mértékben járulnak hozzá a fagykárok megelőzéséhez is. A 2022. június 15-től újranyíló felhívás a kármegelőző beruházások megvalósításához kíván támogatást nyújtani a termésbiztonság növelése érdekében

– áll a felhívásban.

Néhány részlet

A tender segítségével fagykárok elleni berendezések és technológiák (például légkeverő berendezés, autonóm hőtermelők vagy vontatott hőtermelő gépek) szerezhetőek be. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum százmillió forint lehet 80 százalékos támogatási intenzitással.

A pályázatra olyan termelők jogosultak, akik igazolják, hogy legalább 6 ezer euró Standard Termelési Érték üzemmérettel rendelkeznek és az árbevételük minimum fele mezőgazdasági tevékenységből származott. A támogatás benyújtására kollektív beruházásként is van lehetőség.

A pályázat részleteit a www.palyazat.gov.hu oldalon találod.

Változik a klíma

Egy héttel korábbra tolódnak az utolsó országos tavaszi fagyok időpontjai – számolt be Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus és hidrológus friss kutatásáról néhány napja.

Az elmúlt 20 évben országos átlagban április 8-ára esett az utolsó tavaszi fagy. Amennyiben pedig a 1970-80-as éveket nézzük, akkor április közepén érkeztek a lehűlések. Emiatt pedig egyértelműen az emberi tevékenység okolható.

Lehet, hogy mi örülünk a korábbi fagyoknak, de a növények nem. (…) Amennyiben a pesszimista forgatókönyv szerint a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódnak, akkor a század végére még nagyobb lesz a különbség a vegetáció fejlődésének kezdete és az utolsó fagy között. (…) Ha nem mérsékeljük az üvegházhatású-gázkibocsátásokat, akkor az alkalmazkodás sem lesz képes megvédeni a magyar mezőgazdaságot a növekvő fagykároktól

- nyilatkozták a kutatók.


Ne hagyd ki!