Több támogatást is mutatunk!
Fotó: Shutterstock

Érkezhet a segítség a bajban lévő gazdáknak

Rendkívüli, uniós pénzügyi támogatást kaphatnak a nagyobb bajban lévő gazdák. Ezen túlmenően ideiglenesen enyhíti az EU az aktuális zöldítési szabályokat is – jelentette be Nagy István agrárminiszter Brüsszelben. Emellett több forrás is megnyílt a hazai agrárium számára a közelmúltban.Többlettámogatáshoz juthatnak a nagyobb bajban lévő gazdák

Válságkezelési csomagot jelentett be az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén az Európai Bizottság. A több elemből álló programcsomag a közelmúltban elszálló input költségek miatt, valamint az orosz-ukrán háború következtében nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatására jön létre. A csomag legfőbb eleme egy körülbelül 500 millió euró összegű támogatási keret lehet (nagyjából 185 milliárd forint – a szerk.), amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak – írja a kormány.hu.

Nagy István elmondta, hogy elsősorban az állattartó ágazatban kialakult, precedens nélküli válsághelyzet hatására jön létre a mostani, nagyjából félmilliárd eurós alap. Ősz óta több tagállam (köztük Magyarország) kérte ilyen jellegű csomag létrehozására az Európai Bizottságot, most azonban, hogy az orosz-ukrán háború elmélyítette az agrárpiac válságát, érkezhet a krízisalap az uniós agrárköltségvetés terhére.

A bejelentett csomagnak a pénzügyi támogatás mellett lesz egy másik fontos eleme is. Az EB ugyanis az év végéig enyhíteni fog a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt bizonyos zöldítési követelményeken. Ez a termésmennyiség növelését eredményezheti, ami hozzájárulhat a konfliktus miatt kialakult élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentéséhez. A részleteket várhatóan még a héten közzéteszik.

Segítség a sertéstartóknak

A hazai sertéságazat megsegítésére egyébként jelenleg is folyamatban van egy pályázat. Mint arról korábban írtunk, abban az esetben igényelhető a támogatás, amennyiben a sertéstartók állatjóléti többletkötelezettségeket vállalnak legkevesebb öt éves időtartamban. Ilyen vállalás lehet például a nagyobb férőhely, különösen kedvező mikroklíma vagy minőségi víz biztosítása az állatoknak. A többletköltségiek enyhítésére pedig vissza nem térítendő támogatásra lehetnek jogosultak a meghirdetett konstrukcióban. Egyéb részletek a Magyar Államkincstár közleményében olvashatóak.

A támogatás mértékét egyébként a 7/2015. (III. 11.) FM rendelet határozza meg. Eszerint:

  • nagyobb férőhely biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 12000 forint;
  • az előírt mikroklíma paraméterektől jobb értékek biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 1900 forint;
  • a gazdálkodási gyakorlat során a kártevők okozta szennyeződések megakadályozása: állategységenként, tárgynegyedévente 2200 forint;
  • megnövelt fényerő biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 1740 forint;
  • valamint a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítása: állategységenként, tárgynegyedévente 1450 forint.

A támogatási kérelmet a www.mvh.allamkincstar.gov.hu oldalon lehet benyújtani március 31. éjfélig.

Ültetvénytelepítésre is lehet pályázni

Továbbá ismét megnyílt a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” nevű pályázat is. Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a régi-új tender a korábbihoz képest változatlan feltételek mellett segíthet az új ültetvények létrehozásában, valamint a kiöregedett, csak gazdaságtalanul művelhető gyümölcsültetvények megújításában.

„Fő szempont a termésbiztonság fenntartása. Ennek megfelelően az ültetvénytelepítés mellett pályázni lehet még öntözési rendszerek és jégháló takarás kiépítésére, tavaszi fagykár megelőzését szolgáló technológia, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is”

– mondta a miniszter. A tálcavezető hozzátette, hogy egyebek mellett már komlóültetvények kialakítására is lehet pályázni. A tender kiírásban pedig megjelenik az ültetvények telepítésének támogatása meghatározott gyümölcsfajok vonatkozásában is.

A pályázatnak minimálisan igénylehető összege nincs, a maximum 500 millió forint. A kérelmek április 30-ig nyújthatóak be. A részletek a pályázat.gov.hu oldalon érhetőek el.

Ne hagyd ki!