Idén bővelkedhetünk a cseresznyében - hacsak az időjárás közbe nem szól
Fotó: Shutterstuck

Ezen áll vagy bukik az idei cseresznyeszezon

Eddig optimizmusra adtak okot a cseresznye idei terméskilátásai hazánkban. Az elmúlt napok esőzései azonban belerondítottak az összképbe. Szakértő mondja el a véleményét, mit vár az idei cseresznyeterméstől.


Jobban indult az év, mint tavaly

Tavaly jelentős fagykárok jellemezték a hazai cseresznyetermesztést, komoly esőzések azonban nem nehezítették a szezont. Idén fordított a helyzet: fagyok nem, azonban a sok csapadék nem érinti a legjobban a termést. A probléma leginkább a Dunántúlra jellemző, az országban kelet felé haladva azonban kisebb a gond – írja elemzésében Kelemen Péter szakértő, a FruitVeB ügyvezető igazgatója.

10 ezer tonna környékén alakult az elmúlt öt évben a hazai cseresznyetermés, bár 2020 és 2021 8-9 tonnás hozama elmaradt az átlagtól. Ettől azonban idén jóval nagyobb volumenre számít a szakember, viszont egyelőre kérdéses, hogy mekkora károkat okoz az eső.

Országos szinten a Medárd körül lehullott csapadék egészen biztos, hogy jelentős károkat okozott, ezek viszont körzetenként nagyon eltérőek, egyelőre nehezen becsülhetők. Dunaföldvár környékéről például 50 százalék körüli repedést jelentettek a Carmenben ( ez egy csereszenyefajta), de Pápa környékén is 170 mm csapadék hullott, míg Bács-Kiskun vagy Békés ültetvényeiben semmilyen kár nem keletkezett

- jegyzi meg a szakember.

Jelenleg nagyjából a szezon harmadánál járunk, fajtasorban a Vera és a Carmen elején, ezt követi majd a Germersdorfi, a Linda és a Kordia, aztán a Katalin és a Regina.

Általános trend, hogy modernizálódik a fajtaszerkezet, és lassan, de biztosan kezdenek kikopni a régebbi, puhább húsú fajták. Egyre nehezebben értékesíthető a korai időszakban a Bigarreau Burlat, mert a Nimba és a Sweet Aryana egyszerűen jobb minőséget ad. Ez a változás egyelőre csak kis területen történt meg, de már ez is elég ahhoz, hogy a nagybani piacokon érezni lehessen a hatását (a 26-os méret alatti gyümölcs egyre nehezebben adható el)

– vélekedik Kelemen Péter.

Piaci kitekintő

Görög, spanyol és olasz cseresznye érkezett hazánkba a szezon elején, de nem jelentős mennyiségben. A korai cseresznyeimport szerepe sokkal kisebb Magyarországon, mint számos más gyümölcs esetében, mivel a több napos szállítás és tárolás látványosan ronthatja a minőségét. Emellett a magyar fajtakör sem sokkal később érik, mint a mediterrán országokban, ezért csak rövid ideig dominál az importcseresznye a piacainkon.

Így alakulnak az árak

A magyar cseresznye legalább fele a nagybani piacokon kel el. A megelőző hét közepén 800-1200 Ft között vették át a jó minőségű 26+-os cseresznyét, a 28+-os gyümölcsök kilójáért pedig 1200-1800 Ft-ot fizettek. Ez az árszint egy kicsivel alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti. Az előző pár napon azonban elindult a Carmen nagyobb tételú értékesítése, ami lényegesen módosíthatja az árakat.

Problémát okozhat a szezon későbbi szakaszában, hogy bizonytalan a feldolgozás helyzete: az idei szezonban eddig egyetlen feldolgozó vásárolt Bigarreau Burlat fajtát, meglehetősen alacsony áron

– figyelmeztetett végül a szakértő.


Ne hagyd ki!