Igazi vitaminbomba, ezt tudja a csipkebogyó
Shutterstock

Igazi vitaminbomba, ezt tudja a csipkebogyó

Vérkeringést serkentő, rengeteg C-vitamint tartalmaz, de segíti a kollagéntermelést és hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez is. A csipkebogyó igazi vitaminbombaként működik.


Kiemelkedően jó forrása a C-vitaminnak és más antioxidánsoknak a csipkebogyó, ezek pedig fontos szerepet játszanak a szervezet immunrendszerének támogatásában. Ugyanakkor a csipkebogyó más értékes anyagokat, például likopint, polifenolokat, pektint és esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. Ezek az összetevők védik a sejteket az oxidatív stressztől, segítenek az öregedés lassításában, gyulladáscsökkentő hatásúak, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét - derül ki a Magyar Mezőgazdaság cikkéből.

Kollagénboost, gyulladáscsökkentés, áldásos hatás a vérkeringésre

A friss csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami segíti a kollagéntermelést és javítja a bőr struktúráját, de fontos tudni, hogy a hőkezelés és a szárítás során ennek nagy része elveszik.

A csipkebogyó tea fogyasztása épp ezért kevésbé alkalmas C-vitamin pótlására. Ennek ellenére a csipkebogyót más hatóanyagai miatt nagyon is érdemes fogyasztani teaként, szörpként vagy lekvárként is. A friss, nyers csipkebogyó fogyasztása azonban a legjobb módja annak, hogy élvezhessük a C-vitamin és a többi hasznos összetevő előnyeit.

Magolaja gazdag esszenciális zsírsavakban, míg polifenoljai és antioxidánsai elősegítik a gyulladások csökkentését, valamint hozzájárulnak a nitrogén-monoxid termeléséhez, amely javítja a vérkeringést. A bogyó pektintartalma pedig lassítja a C-vitamin kiürülését a szervezetből, miközben hozzájárul a bélflóra táplálásához is. Az allergiával küzdők számára is jótékony hatással bírhat, hiszen csökkenti a hisztamin hatásait.

Egy kosárban a céklával és az édesburgonyával

Kiváló C-vitaminforrás a cékla is, amelynek áldásos hatásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Szuperélelmiszernek is nevezik, hiszen tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, szilíciumot, magnéziumot, rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

Ugyanebbe a körbe sorolható az édesburgonya is, amely magas C-, B2-, B6- és E-vitamintartalma mellett káliumban, rézben és mangánban is gazdag. Szintén kiváló antioxidáns, csökkenti a vércukorszint hirtelen emelkedését, de különösen hasznos a stressz csökkentésében és a keringési rendszer megfelelő működésének biztosításában is. Hiába származik a trópusokról, nagyon jól érzi magát idehaza is.


Ne hagyd ki!