Sorolunk hat olyan élelmiszert, amelyek amellett, hogy segíthetnek az egészségünk megőrzésében - amennyiben beillesztjük azokat a napi étrendünkbe - meglehetősen pénztárcakímélők is.
Hat egészséges és pénztárcabarát élelmiszer
Ha valaki megeszik egy tál brokkolit, nem fog jelentősen javulni az egészsége. Viszont, ha hosszú távon sikerül beiktatnia egészséges fogásokat a napi étrendjébe, tartós javulást érhet el. Sorolunk hat olyan megfizethető élelmiszert, amelyek rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni az egészséget.
Babfélék: Koleszterin-csökkentő rostokat, káliumot és B-vitamint tartalmaznak, valamint rengeteg alacsony zsírtartalmú fehérjét – írja a Mindmegette.
Brokkoli: Rákellenes anyagokban gazdag. Csökkenti a gyomorfekély, a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának esélyét. Négyszer több C-vitamin, ötször több kalcium és kétszer annyi vas van benne, mint közeli rokonában, a karfiolban. Mindemellett nem szűkölködik folsavban, magnéziumban, látásjavító A- és véralvadást segítő K-vitaminokban sem.
Vörös áfonya: Ötször több antioxidánst tartalmaz, mint a brokkoli. Fogyasztása segíthet megelőzni a fekély, a vesekő és a fogszuvasodás kialakulását. Emellett csökkentheti a szívroham és a daganatos megbetegedések kockázatát.
Zab: Segíthet a szívbetegségek megelőzésében, hiszen a koleszterinszintet csökkentő antioxidánsokat és vízben oldódó rostokat tartalmaz. Stabilizálja a vércukorszintet, így a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Továbbá van benne szelén is, ami a rákkellenes hatásairól is ismert.
Spenót: Antioxidánsokat, vitaminokat, vasat, Q10 koenzimet is tartalmaz, igen kevés kalória mellett. Segíthet megelőzni az ízületi gyulladást, a csontritkulást és a különféle szívbetegségeket.
Pulykamell: Fehérjében gazdag, valamint a csirkehúsnál is kevesebb zsírt tartalmaz. Mindemellett fellelhető benne B-vitamin, cink, szelén és vas.
Kiváló immunerősítő a házi savanyúkáposzta is
Egyébként a szakemberek szerint télen igen nagy mennyiségben ajánlott savanyú káposztát fogyasztani, hiszen segíthet több egészségügyi probléma megelőzésében is. Mi is sorolunk néhány nyomós érvet a fogyasztása mellett:
- Vitaminok (A, C, B,) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium) gazdag forrása.
- A káposzta erjedésével a szervezetnek kedvező szerves savak és probiotikumok jönnek létre.
- Segítheti az emésztést, hiszen támogatja a vitaminok felszívódását.
- A jótékony baktériumai akár betegségektől is megvédhetnek.
- Fogyási célok eléréséhez is hozzájárulhat, hiszen segíti az emésztést, kalóriaszegény, de rostokban gazdag, így teltségérzetet okoz.
- Az olyan ételek fogyasztásától, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre, pozitívabbá válik az ember, és jobban kezeli a stresszes helyzeteket.
- Antioxidánsai megelőzhetik a DNS bizonyos károsodásait, például megállíthatnak egyes mutációkat és blokkolhatják a túlzott sejtnövekedést.
- Javíthatja a szívműködést és erősítheti a csontokat, hiszen a benne lévő K2-vitamin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a kalcium felszívódását, illetve hozzájárulhat a vérnyomás megfelelő szintre állításához.