Ezeket érdemes gyakran fogyasztani
Fotó: Shutterstock

Hat kedvező árú és szuperegészséges élelmiszer

Sorolunk hat olyan élelmiszert, amelyek amellett, hogy segíthetnek az egészségünk megőrzésében - amennyiben beillesztjük azokat a napi étrendünkbe - meglehetősen pénztárcakímélők is.


Hat egészséges és pénztárcabarát élelmiszer

Ha valaki megeszik egy tál brokkolit, nem fog jelentősen javulni az egészsége. Viszont, ha hosszú távon sikerül beiktatnia egészséges fogásokat a napi étrendjébe, tartós javulást érhet el. Sorolunk hat olyan megfizethető élelmiszert, amelyek rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni az egészséget.

Babfélék: Koleszterin-csökkentő rostokat, káliumot és B-vitamint tartalmaznak, valamint rengeteg alacsony zsírtartalmú fehérjét – írja a Mindmegette.

Brokkoli: Rákellenes anyagokban gazdag. Csökkenti a gyomorfekély, a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának esélyét. Négyszer több C-vitamin, ötször több kalcium és kétszer annyi vas van benne, mint közeli rokonában, a karfiolban. Mindemellett nem szűkölködik folsavban, magnéziumban, látásjavító A- és véralvadást segítő K-vitaminokban sem.

Vörös áfonya: Ötször több antioxidánst tartalmaz, mint a brokkoli. Fogyasztása segíthet megelőzni a fekély, a vesekő és a fogszuvasodás kialakulását. Emellett csökkentheti a szívroham és a daganatos megbetegedések kockázatát.

Zab: Segíthet a szívbetegségek megelőzésében, hiszen a koleszterinszintet csökkentő antioxidánsokat és vízben oldódó rostokat tartalmaz. Stabilizálja a vércukorszintet, így a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Továbbá van benne szelén is, ami a rákkellenes hatásairól is ismert.

Spenót: Antioxidánsokat, vitaminokat, vasat, Q10 koenzimet is tartalmaz, igen kevés kalória mellett. Segíthet megelőzni az ízületi gyulladást, a csontritkulást és a különféle szívbetegségeket.

Pulykamell: Fehérjében gazdag, valamint a csirkehúsnál is kevesebb zsírt tartalmaz. Mindemellett fellelhető benne B-vitamin, cink, szelén és vas.

Kiváló immunerősítő a házi savanyúkáposzta is

Egyébként a szakemberek szerint télen igen nagy mennyiségben ajánlott savanyú káposztát fogyasztani, hiszen segíthet több egészségügyi probléma megelőzésében is. Mi is sorolunk néhány nyomós érvet a fogyasztása mellett:

  • Vitaminok (A, C, B,) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium) gazdag forrása.
  • A káposzta erjedésével a szervezetnek kedvező szerves savak és probiotikumok jönnek létre.
  • Segítheti az emésztést, hiszen támogatja a vitaminok felszívódását.
  • A jótékony baktériumai akár betegségektől is megvédhetnek.
  • Fogyási célok eléréséhez is hozzájárulhat, hiszen segíti az emésztést, kalóriaszegény, de rostokban gazdag, így teltségérzetet okoz.
  • Az olyan ételek fogyasztásától, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre, pozitívabbá válik az ember, és jobban kezeli a stresszes helyzeteket.
  • Antioxidánsai megelőzhetik a DNS bizonyos károsodásait, például megállíthatnak egyes mutációkat és blokkolhatják a túlzott sejtnövekedést.
  • Javíthatja a szívműködést és erősítheti a csontokat, hiszen a benne lévő K2-vitamin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a kalcium felszívódását, illetve hozzájárulhat a vérnyomás megfelelő szintre állításához.

Azonban házi savanyú káposztával jobban járhat az ember, mint a boltival. Ennek oka, hogy amíg az utóbbit jellemzően ecettel vagy citromsavval savanyítják, valamint bórkénnel és tartósítószerrel kezelik, az előbbi többnyire természetes erjedéssel készül. Az így létrejövő tejsavnak fertőtlenítő hatása van, tehát gátolja a romlást okozó gombák és baktériumok elszaporodását, és számos kedvező élettani hatást biztosít a savanyúságnak.

Ne hagyd ki!