Az exportkorlátozás érintheti a gabona- és olajnövények vetőmagjait is
Forrás: Shutterstock

Nemzetgazdasági kárt okozhat a vetőmagok exportkorlátozása

A Vetőmag Szövetség írásban fordult az Agrárminisztériumhoz és a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, mivel "súlyos kár" érheti a nemzetgazdaságot, miután az érintett növények vetőmagjaira is érvényes lehet az exportkorlátozás.


Figyelmeztet a Vetőmag Szövetség

Március 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely exportkorlátozást vezetett be több fajta gabonára és olajnövényre május 15-ig. A Vetőmag Szövetség szerint a kiviteli korlátozás által érintett termékek közé tartoznak az azonos vámtarifaszámuk miatt a növények vetőmagjai is, mivel azoknak nincs külön besorolásuk – írja az Agroinform.hu.

A Szövetség szerint a vetőmagok kivitelének tilalma a jelenlegi formájában „súlyos nemzetgazdasági károkat okozhat”. Ráadásul jelenleg az érintett kategóriák harmadik országba irányuló export vámeljárási ügyintézése nem lehetséges.

A szövetség ezért írásban kérte az Agrárminisztériumot és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy a rendelet hatálya alól vegyék ki a minősített vetőmagokat, mivel azok jelentős többségét az exportpiacokon értékesíti a hazai vetőmagágazat.

Ilyen feltételekkel értékesíthető a magyar gabona külföldön

Hétfőn EBBEN a cikkünkben írtunk arról, hogy korlátozta a kormány a gabonakivitelt május közepéig. A hétvégén egy kormányrendelet pontosította a szabályokat arról, hogy mire számítson az, aki a közeljövőben külföldön értékesítene gabonát.

Eszerint a búza, a rozs, az árpa, a zab, a kukorica, a szójabab (tört szójabab is) és a napraforgómag (tört mag is) exportja előtt - amennyiben a kivitel veszélyezteti vagy kockáztatja a hazai ellátás biztonságát - az államot értékesítés esetén elővásárlási jog, a gabonának a tulajdonjogát nem érintő kiszállítás során vételi jog illeti meg.

A rendelet nem vonatkozik az agrárminiszter által kezdeményezett humanitárius segítségnyújtás gabonaszállítmányaira, valamint az ország területén átszállított (tranzit) gabonára.

A gabona kivitelét előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Amennyiben az állam élne a vételi vagy elővásárlási jogával, azt a bejelentés napjától harminc napon belül jeleznie kell. Amennyiben a hivatal nem jelez vissza, a bejelentés elfogadottnak tekinthető, így megkezdődhet az export.


The Conversation

Ne hagyd ki!