Marad a száraz, hideg idő
Fotó: Shutterstock

Még nem örülhetnek a gazdák – itt az új időjárás előrejelzés

Megérkezett a legfrissebb, egy hétre vonatkozó agrometeorológiai előrejelzés - egyelőre nem örülhetnek a gazdák.


Továbbra sem várható csapadék

Az előttünk álló egy hét során sem változik meg lényegesen az időjárási helyzet térségünkben: sorban érkeznek az időjárási frontok, de folyamatosan északnyugat felől. Ezek az eddigieknél enyhébb levegőt, de csapadékot továbbra is csak keveset hoznak. A több kisebb csapadékhullám közül a hétfői lehet a legnagyobb, ezzel együtt is a jövő hét közepéig csak kis területen várható 5 mm-t elérő csapadékösszeg. A szeles idő is folytatódik, főleg hétfőn várhatók sokfelé erős és viharos széllökések. A hőmérséklet emelkedik, a minimumok 0 fok körül szóródnak majd széltől és felhőzettől függően, nagy területen lesznek fagymentes éjszakák is. Napközben pedig jellemzően 5-10 fokos maximumok várhatók, de a jövő hét közepén tovább melegedhet a levegő. A nappalok rohamosan hosszabbodnak, egy hét alatt 20-21 percet – írja a met.hu.

Ilyenek voltak a megelőző napok

A mögöttünk álló egy hét során megmaradt az egész januárt jellemző tartós északnyugati áramlás térségünk fölött. Ezzel sűrűn követték egymást az időjárási frontok, melyek hol kissé hidegebb, hol kissé enyhébb levegőt, de csak kevés csapadékot hoztak. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország döntő részén még a 2 mm-t sem éri el, csak az északkeleti és az északnyugati határszél közelében haladja meg az 5 mm-t. Többször is kialakult átmeneti hóréteg hazánkban, főleg a Tiszántúlon, és a Bakonyban.

Az egész januárt az ilyenkor szokásosnál jóval szárazabb időjárás jellemezte, az ország középső sávjában a 30 napos csapadékösszeg nagy területen még az 5 mm-t sem érte el. A talajok nedvességgel való feltöltődése, ami az idén amúgy is későn kezdődött, januárban gyakorlatilag leállt, sőt a felszín közeli réteg már nagy területen ismét egyre szárazabb, a felszín poros. Pedig a mélyebb rétegek feltöltődéséhez a délnyugati országrész és az északkeleti határszél kivételével még sok csapadékra lenne szükség.

Az elmúlt napok az ország nagy részén jóval enyhébbek voltak az ilyenkor szokásosnál: az éjszakákat többnyire gyenge fagyok jellemezték, míg a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 5 és 10 fok között alakult, csak egy-két nap maradt keleten, északkeleten ez alatt. A legenyhébb a szeles vasárnap volt, amikor az erős vihar nagy károkat okozott. A szél többfelé fölkapta a talaj felszín közeli, száraz rétegét porvihart okozva, a termőréteget koptatva, és megdőlt a napi szélrekord is. A talaj az ország nagyobb részén kiengedett, keleten, északkeleten van még fagyos réteg.

Az eddigi időjárás hatása a hazai mezőgazdaságra

Az őszi vetések továbbra is jó állapotban vannak. A télen eddig nem volt olyan időjárás, mely károsította volna a táblákat, a repce, az őszi árpa és búza is kellően megerősödött az ősz folyamán, a kultúrák kedvező képet mutatnak. Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj.

Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A talajok téli feltöltődését december utolsó dekádjában ismét csapadékos időjárás segítette, a január egésze viszont száraz időt hozott.

A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben meghaladja az optimális értéket, míg máshol 50-60 mm-rel, északnyugaton 70-80 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől. A hőmérséklet elég tág határok között ingadozott eddig a tél folyamán. Karácsony előtt, illetve januárban is többször sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely többfelé hótakaró nélkül hozott erősebb éjszakai fagyokat, de ezt a vetések gond nélkül bírták.


Ne hagyd ki!