88 ezer élelmiszermintát vizsgált meg az EU
Fotó: Shutterstock

Ennyi növényvédőszer-maradék van az uniós élelmiszerekben

Friss jelentést adott ki az európai uniós élelmiszerekben előforduló növényvédőszer-maradékokról az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A minták túlnyomó többsége megfelelt a jogszabályban előírt határértékeknek. Hasonló eredményeket mutatott fel az uniós ellenőrzési program (EU MACP) is.


Jellemzően határértéken belül vannak a növényvédőszer-maradékok az ételekben

Az EU-ban 2021-ben összegyűjtött majdnem 88 ezer élelmiszerminta 96,1 százalékában a növényvédőszer-maradékok a megengedett szint alatt voltak az EFSA jelentése szerint. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EU MACP) nem sokkal kevesebb, mint 14 ezer mintája pedig 97,9 százalékban felelt meg a jogszabályi határértékeknek.

Az EU MACP keretében 12 élelmiszerből véletlenszerűen gyűjtött minták laborvizsgálatokhoz, például padlizsánból, banánból és brokkoliból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye megjegyzi, a termékek azonos választékából háromévente mintavételeznek.

A programban elemzett minták

  • 58,1 százaléka (8 043 minta) szermaradványoktól mentesnek tekinthető;
  • 39,8 százaléka (5507) tartalmazott egy vagy több szermaradékot a megengedett, MRL szint alatti, vagy azzal egyenlő koncentrációban;
  • 2,1 százaléka pedig (295) a megengedett szintet meghaladó szermaradékokat tartalmazott.

Jobban odafigyelnek a grapefruitra

Az MRL-t meghaladó növényvédőszer-maradékok aránya 2021-ben 2,1 százalékra emelkedett a 2018. évi 1,4 százalékról. A grapefruit kivételével az átlagos MRL-túllépési arány két éve 1,4 százalék volt. Mivel a kutatók azt tapasztalták, hogy az említett, az EU-n kívülről importált gyümölcsökben magasabb a növényvédőszer-maradékok jelenléte, az Európai Bizottság fokozta az ezirányú határellenőrzéseket.

A friss jelentés megjegyzi, a 2021-ben elemzett élelmiszer-árucikkek valószínűleg nem jelentettek veszélyt a fogyasztók egészségére. Ennek ellenére számos ajánlást tettek a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának emelésére.

Kevesebb növényvédő szert fogunk használni

A növényvédőszer-használat csökkentése össztársadalmi érdek. Olyan megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között. (…) Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, azonban a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy emiatt mennyivel kell majd többet fizetniük az élelmiszerekért

- áll Nagy István agrárminiszter decemberi közleményében.

Hozzátette, tisztában kell lenni vele, ha az Unió elfogad egy növényvédő szerek csökkentését érintő javaslatot, annak következtében mennyivel csökkenhet az EU mezőgazdasági termelése, valamint milyen mértékben emelkedhet az élelmiszerek ára és hogyan alakulhat az importkitettség.

Ne hagyd ki!