Elterjedhet a drónak használata, de nem csak a permetezés területén
Fotó: Shutterstock

A profik így permeteznek a jövőben

Új lehetőségekkel kecsegtet a drónhasználat a magyar mezőgazdaságban, azon belül például a permetezés területén. A drónok alkalmazását lehetővé tévő szabályok is lassan kiforrnak, azonban egyelőre problémát jelent az alkalmas, engedélyezett növényvédő szerek hiánya.


Nélkülözhetetlen a szabályok ismerete a drónok használatakor a mezőgazdaságban

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. műveleti igazgatója és légiforgalmi irányító a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián mondta el, hogy a drónhasználat fő kockázati tényezői között szerepel, ha valaki úgy használ permetező drónt, hogy nem ismeri a vonatkozó szabályokat.Veszélyeztetheti azokat a személyeket, akik nem vesznek részt benne.

Magyarországon 2021. január 1-től hatályosak azok a jogszabályok, amelyek meghatározzák a pilóta nélküli légi járművek használatát. A szakértő emlékeztetett, hogy a permetező drónokra is vonatkozik az összes, hagyományos légi járműre vonatkozó szabály. Ugyanakkor számos növényvédelmi előírást is észben kell tartani a használatukkor – írja az Agrárszektor.

Néhány dolog még kiforratlan a drónos permetezés körül

Labant Attila, a Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, hogy 2022 elején négy fő akadály állt a drónos permetezés előtt, ez mostanra, az év végére 1,1 akadályra csökkent. Ilyen probléma volt a drónok típusminősítésére vonatkozó szabályokban tapasztalható hiányosság, de ez a nyár végére megoldódott. Komoly akadály volt a mezőgazdasági légi munkavégzésről szóló rendelet megfogalmazása, ám ezt egy újabb rendelet kezelte. Emellett idén a képzések, a képesítési követelmények is eléggé homályosak voltak, de ez szintén tisztázódott. Mostanra a drónpilótaképzések is elindulhattak, és az első vizsgák le is zárultak. A 0,1 pontnyi akadály a speciális műveletekre vonatkozó engedélyek kérdése. Jelen pillanatban azonban a legfőbb gond, hogy nincs olyan növényvédő szer, amit drónnal ki lehet juttatni.

Azonban Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója hozzátette, ő arra számít, hogy a következő szezonban legálisan lehet drónnal repülni és növényvédő szereket kijuttatni, valamint ehhez lesznek engedélyezett szerek is.

Európa teljes gyümölcsfogyasztását spórolnánk meg, ha ez a drónflotta munkába állna

Azonban nem csak a permetezés területén hasznosíthatók a drónok a mezőgazdaságban. Minden évben kárba vész a világ gyümölcstermésének 10 százaléka, mert le sem szedik. Ez annyi, mint az EU éves fogyasztása. De van megoldás, hogy minden termést leszedjünk, mégpedig drónokkal.

Az izraeli Tevel Aerobotics Tech mesterséges intelligenciával (AI) vezérelt kamerás drónjai egy könnyű, platós járművel érkeznek a gyümölcsösbe. Négy egységből áll egy autonóm raj, cserélhető fogókarjuk az adott terméshez igazodik, és felismerik az érett példányokat. Például az almát finoman „kézbe veszik”, csavarással leszedik és egy ládába pottyantják.

Nagyon lefékezné a kézi munkát, ha az ember egyenként, alaposan vizsgálná a gyümölcsök érettségét, míg az AI ezt gyorsan elvégzi. Azt hinnénk, sűrűn fel kell tölteni az elektromos drónok akkuját, de kábel köti őket a platformhoz, tehát folyamatosan kapnak áramot. Remélhetőleg azt is elkerülik az AI-val, hogy vezetékeik összegabalyodjanak.

A drónok ún. kvadkopterek, azaz négy rotorjuk van, amit könnyű, rugalmas „lökhárító” vesz körbe. Ezzel és stabilizáló szoftverük révén nem billennek ki az egyensúlyból, amikor a leveleket súrolják vagy a termést leszakítják. Emberi felügyelet nélkül éjjel-nappal dolgoznak, amíg csak a szállítójármű akkuja bírja. Munkájuk valós időben követhető, persze összegzés is készül róla (területteljesítmény, leszüretelt termés tömege stb.). A Kubota 20 millió dollárral támogatta a Tevel indulását, amely első körben szolgáltatásként kínálja FAR (Flying Autonomous Robots) flottáit olasz, spanyol és USA-beli ültetvényeken.


Ne hagyd ki!