Napok óta tart a kánikula az ország jelentős részén
Fotó: Shutterstock

Marad a kánikula, vagy érkezik a csapadék? Mutatjuk!

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! Elmondjuk, hogy érkezik-e csapadék a következő napokban.


Marad a meleg

Az előttünk álló egy hétben nagyrészt napos, száraz, igen meleg időre számíthatunk magas UV sugárzással. Számottevő csapadék nem várható, csak elszórtan lehetnek záporok, így az ország keleti felén tovább fokozódik a szárazság. A hőmérséklet csúcsértéke egyre nagyobb területen haladja meg a 30, vasárnaptól a 35 fokot. A magas hőmérsékletekhez alacsony, a legmelegebb órákban 30 százalék alatti páratartalom társul, légköri aszály várható – írja a met.hu.

Keleten tovább romlik az aszályhelyzet

A keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A Dunántúlon május végén, június elején jelentős mennyiségű csapadék hullott, arrafelé még van nedvesség a talajban, sőt ma reggelre az ország délnyugati mintegy egynegyede újra megázott. A folytatás nem ígér jelentős csapadékot, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a jellemző a száraz, igen meleg idő lesz a következő egy hét során.

Az elmúlt egy hétben csütörtökön és pénteken elszórtan, hétfő estétől szerda reggelig pedig főként a nyugati országrészben fordultak elő záporok, zivatarok. Ma reggelre virradó éjjel a délnyugati, déli részeken egy kiterjedt zivatarzóna haladt végig, nagy területen okozva 10-40 mm csapadékot, hazánk nagyobb része azonban szárazon maradt.


The Conversation

Ne hagyd ki!