Édesburgonya chips
Forrás: Shutterstock

Szereted az édesburgonyachipset? Ennek örülni fogsz

Chipsüzemet adtak át Ásotthalmon a napokban. A gyár érdekessége, hogy nem egy hagyományos burgonyafajtából fog benne készülni a rágcsálnivaló, hanem batátából, azaz édesburgonyából. A termékfejlesztést pedig egy Michelin-csillagos étterem séfje segítette.Az ásotthalmi édesburgonyachips

Négy évig húzódó munkafolyamat után adták át a napokban a 350 millió forintba kerülő ásotthalmi batátaüzemet. A gyár havonta legalább két tonna édesburgonya feldolgozására lesz képes, amiből chipset készítenek majd a helyszínen. A manufaktúra emellett tíz ember számára jelenthet munkahelyet a továbbiakban.

Az üzem a Pipás chipsmárkát fogja gyártani, amellyel a tervek szerint be szeretnének törni a hipermarketekbe. Az üzem amellett, hogy helyben jelent munkahelyeket az ásotthalmiaknak, fontos lehet a környékbeli gazdák számára is, hiszen a termelők folyamatosan és nem nyomott áron tudják majd értékesíteni az édesburgonyájukat. A kapacitásuk függvényében pedig más gyümölcsök és zöldségek feldolgozását is tervezik a jövőben – írja a HelloVidék.hu cikke.

A chipsgyár megvalósítása nagy részben köszönhető pályázati forrásoknak. A beruházás első része, egy hűtő-tároló csarnok 50 milliós TOP-os pénzből készült el. Később Ásotthalom nyert még mintegy 200 millió forintot a gazdaságfejlesztési program keretéből, amiből folytatni tudták az üzem építését.

A termékkel kapcsolatban pedig megállapítható, hogy biztosan különleges lesz, hiszen egy Michelin-csillagos étterem séfje segített a fejlesztésében.

Mediterrán zöldség, de itthon is megterem

Az édesburgonya hazai termesztésével kapcsolatosan az Agroinform.hu-n jelent meg egy cikk korábban. A portál Balázs Viktor mezőgazdasági vállalkozót kérdezte az édesburgonya-termesztés hazai tapasztalatairól. A szakember a Szent István Egyetem PhD-hallgatója is, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatóságának szakértője.

Balázs Viktor elmondta, hogy ugyan a zöldség melegebb éghajlatról származik, de itthon is termeszthető. Ő Heves környékén gazdálkodik vele, ahol a homoktalaj igen kedvező a batáta számára. Egy hektáron kísérleti növényeket nevel, öt hektáron pedig eladásra szánt édesburgonyát termeszt.

A batátagumókat a betakarításkor gép fordítja ki a földből, azonban kézzel gyűjtik be azokat. A burgonyaféle hatalmas szártömegének az eltávolítása náluk kézzel történik, ami rendkívül munkaigényes folyamat.

A termelése körül felmerülő fő problémát a talajlakó kártevők okozzák. A mezei pocok rágása miatt például az áruképes burgonya mennyisége körülbelül 30 százalékkal csökken. A kártevők elleni védekezést ráadásul nagymértékben megnehezíti az, hogy Magyarországon nincsenek az édesburgonyán használható, engedélyezett növényvédőszerek.

Ne hagyd ki!