Szinte biztosan csökkenni fog a termőterületeinek a mérete
Fotó: Shutterstock

Véget érhet itthon a kukorica aranykora

Jelentős visszaesésre lehet számítani idehaza a kukorica termőterületében. A szakértők arra figyelmeztetnek, nem valószínű, hogy csökkenne a vetőmag ára sem a közeljövőben, viszont lesz elég. Továbbá szélsőséges időjárással kell kalkulálniuk a gazdáknak a jövőben is.


Felforgatta az időjárás a kukoricatermelést

Miután kedvezően alakult az orosz termés és megnyílt a fekete-tengeri szállítási útvonal, jelentősen csökkent a kukorica ára a világpiacon. Viszont Dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) igazgatója arról beszélt a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, hogy a jövőben számottevő visszaesés várható a kukorica terméshozamában.

2022-ben, amikor rendkívüli aszály pusztított a kontinensen, például 28,2 százalékkal esett vissza kukoricából a betakarított mennyiség az előző évhez képest az Európai Unióban, amíg búzából 3,5 százalékkal. Az EU gabonapiacán csak a jelentős ukrán gabonaexport tudott javítani, míg a világpiacon leginkább az orosz gabonakivitel segített – írja az Agrárszektor.

Az időjárás mellett műtrágyapiaci bizonytalanságok is nehezítették a mezőgazdaság helyzetét az előző évben. Az ukrajnai háború, az infláció elszállása, az Oroszországgal szembeni kereskedelmi szankciók és a termelési költségek megemelkedése (több műtrágyagyártó szüneteltette a termelést, mert nem volt gazdaságos) is komoly gondokat okozott a piacon.

Viszont Balássy Ákos, az Eurochem Agro ügyvezetője szerint a foszfor és a kálium műtrágyák árai tavasszal elértek egy lélektani határt, ahonnan nem fognak feljebb menni. Emellett decembertől a gázárak is csökkennek, és az európai műtrágyatermelés is újraindulni látszik.

Sándorffy András, a Marton Genetics igazgatója pedig arról beszélt, hogy ami rossz történhetett, tavaly mind elérte a vetőmagágazatot. Azonban van elég vetőmag a piacon, de nem olcsó. Emellett jelentős visszaesésre számít a kukorica termékterületében hazánkban. Viszont nem fog megszűnni a termelése, hiszen a kedvezőtlen éghajlati változások ellenére a megfelelő technológiával a megfelelő területen termeszteni lehet a jövőben is a kukoricát. Ő leginkább a kalászosok termőterületének a bővülésével kalkulál, mivel azoknak a tengeriétől jobb a szárazság- és hőségtűrésük.

Cirok a kukorica helyén?

Hazánk klímaváltozásának egyes növények a nyertesei is lehetnek. A silócirokkal együtt nagyjából 35-45 ezer hektáron foglalkoznak cirokkal a gazdák Magyarországon. A tavalyi szélsőségesen aszályos és forró időjárás ezt a kultúrát sem kímélte néhány vidéken, viszont a kukoricánál így is ellenállóbb növényről beszélhetünk.

Megfelelő körülmények között 7-8 tonna/hektár takarítható be belőle. 10 tonnás hozama is elérhető, de ehhez meg kell kapnia azt az inputanyagot, amit a kukorica. Fontos adat a számításokhoz: 2 t/ha már behozhatja a költségét. Mindemellett egyre több takarmány-felhasználó üzemben komoly növekedés látható a cirok felhasználásában.

A ciroknak magas a fehérjetartalma (ezért igényli a nitrogént), és a kukoricáéhoz hasonló a beltartalma. A feldolgozása sem jár többletköltséggel, és a vetésforgóba is jól beilleszthető. Remek a megújuló-képessége is: a növény addig nő, amíg lehetősége van. Azonban egy időben eltolódó betakarításnál - és ha az időjárás is engedi - sarjakat hozhat. Ekkor a magokból vonja el a tápanyagokat és a sarjakba csoportosítja át, viszont így romlik a termése minősége.

Ne hagyd ki!