Így védi az egészségünket a naspolya
Shutterstock

Így védi az egészségünket a naspolya

Az alma és a körte közeli rokona. Ha kellő mennyiségben fogyasztjuk a téli, megfázásokkal teli időszakon gyötrelmek nélkül segíthet át bennünket.


A naspolya gyümölcshúsa kemény és fanyar, viszont puhára érve, főleg a fagy után, édessé és zamatossá válik. A naspolyát frissen fogyasztják, miután puhára érett, de felhasználják lekvárok, kompótok és más édességek készítéséhez is - írja a Dívány.hu.

A naspolyának magas a magnézium-, vas-, réz-, mangán-, cink-, kálium- és kalciumtartalma. Az almánál is nagyobb a C-vitamin-tartalma, de B1-vitaminban is bővelkedik, és az A-vitamin előanyaga, a karotin is jelentős mértékben van jelen benne.

Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású

Magas pektintartalma segíti az emésztést, rostjai pedig késleltetik a szénhidrátok felszívódását, és prebiotikumként működnek, táplálva a bélben élő hasznos baktériumokat. Főzetét a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként alkalmazták. Antioxidánsai védelmet nyújtanak a szabad gyökök okozta károsodással szemben, csökkenthetik az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. Jó káliumforrás, amivel segíti szabályozni a vérnyomást és csökkenteni a magas vérnyomásból eredő szívbetegségek kockázatát. Bőrfeszesítő és hidratáló hatása van.

11 étel, ami segít csökkenteni a vérnyomást

Más növények. ételek is segítenek a vérnyomás kordában tartásában. Egy korábbi cikkben ezeket mutattuk be.
- A levelesek: a spenót, a brokkoli, a kel vagy a fejes káposzta,
- a bogyós gyümölcsök, mint amilyen az eper, vagy a szeder,
- a joghurt hozzáadott cukor nélkül alacsony zsírtartalommal,
- a halakban szintén sok a kalcium, így a különféle halkonzervek és a szardínia is jó megoldás lehet, de ne féljünk a friss halaktól sem,
- az olyan olajos magvak, mint a tökmag, a napraforgómag és lenmag gazdagok magnéziumban
- a káliumban magas cékla, és a belőle készült ivólé
- a fokhagyma fokozza a szervezetben a nitrogén-monoxid termelődését,
- a sótlan pisztácia, de akár a mandula is,
- az olívaolaj,
- a rostban gazdag különféle hüvelyesek, mint a bab, a lencse, vagy a borsó,
- a legalább 50-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé.

Ne hagyd ki!