Ezért fogyasszunk zabot: egy igazi szuperélelmiszer
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Lóétel? Jó étel! A zab igazi szuperélelmiszer

A zab kiváló rost- és szénhidrátforrás, vérnyomást csökkent, karban tartja a gyomrot, gyorsan telítettség érzetet ad, így fogyókúrázóknak is ajánlott.


2021-ben több mint 70 országban termesztették, az éves termés mennyisége pedig meghaladta a 22 millió tonnát. A világ legnagyobb zabtermelői közé Oroszország, Kanada, Ausztrália, Lengyelország és Spanyolország tartozik.

A zab egyik legfőbb tulajdonsága, hogy tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott. Kiváló rost- és szénhidrátforrás, melynek az egyik fontos poliszacharidja a béta-glükán. Más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne - írja Greendex.hu.

A zab kedvező hatása az anyagcserére arra vezethető vissza, hogy a vízoldékony béta-glükánok vastag, gélszerű réteget képeznek a gyomor nyálkahártyáján. Ez a bevonat késlelteti a gyomor kiürülését, ezzel lassítja a cukor felszívódását a vérbe.

Gazdag rosttartalma miatt már kis mennyiség elfogyasztása esetén is eltelíti a gyomrot, ezért kevesebb kalóriát veszünk fel.

Klinikai tanulmányok szerint a zab segíthet az időskori székrekedés tüneteinek a javításában is.

Hatásos továbbá a viszketés és az irritáció kezelésében, illetve a zabot tartalmazó bőrápoló termékek javíthatják az ekcéma kellemetlen tüneteit is.

Gluténérzékenyek, figyelem! Ugyan a zabban nincs glutén, más gabonákkal együtt termesztik, így lehet bennük szennyeződés. Ezért a mértékletes fogyasztás javasolt.

9 hangulatjavító élelmiszer

Egy korábbi cikkben felsoroltunk 9 olyan élelmiszert, ami javítja a hangulatot, jót tesz a bélrendszerünknek és ezek egyike a zabpehely volt. Íme további nyolc élelmiszer, amit érdemes fogyasztani. Ezek a dió, a datolya, a görög joghurt, a lazac, az áfonya, a mogyoróvaj, a tojás és a tökmag.

Ne hagyd ki!