Eddig úgy tűnik, hogy nem megterhelők Oroszország számára a szankciók
Fotó: Shutterstock

Az orosz rubel a legjobban teljesítő valuta a világon

Nincs még egy olyan valuta a világon, amely annyira jól teljesített az amerikai dollárral szemben az elmúlt egy évben, mint az orosz rubel. Az értéke 34,8 százalékkal erősödött az USD-hez képest 12 hónap alatt.


Nagyot ment az orosz rubel

Egy amerikai dollár jelenleg 58 orosz rubelbe, egy euró pedig 60,5 rubelbe kerül. Az erős rubel miatt az moszkvai pénzügyi vezetés a szigorú tőkekorlátozási szabályain is enyhített. Eltörölte például azt a szabályozást, mely szerint a nagy exportcégek a külföldről származó, konvertibilis bevételeiket kötelesek azonnal rubelre váltani. Ezen kívül az orosz jegybank 9,5 százalékra csökkentette az irányadó alapkamatot – írja a Reuters.

Az eurázsiai ország importőrjei is dörzsölhetik a markukat az erős rubel miatt, valamint az infláció mérséklésére is számítanak a közeljövőben. A kereskedelmi szankciók azonban drámaian csökkentették az árubehozatalt nyugati irányból. Rosszabb helyzetbe kerültek az exportőrök is, és a költségvetésre sincs a legjobb hatással a valuta erőre kapása.

Ez áll a rubel erősödése mögött

Az orosz Sberbank elemzőjének, Jurij Popovnak a véleménye szerint a rubel erősödésében leginkább az játszik szerepet, hogy a nagy exportőrök hatalmas összegeket váltottak át az orosz valutára a közelmúltban azért, hogy be tudják fizetni az adókat.

Az orosz bankok is hozzájárultak a rubel izmosodásához, hiszen elkezdtek tranzakciós költségeket felszámolni a „barátságtalan államok” valutái után. Minden olyan ország pénzét érinti a döntés, amely elítélte Oroszország agresszióját Ukrajna ellen és emiatt szankciókat vezettek be (ebbe a kategóriába tartozik például Magyarország is).

A moszkvai tőzsdetanács ráadásul a svájci frank alapú kereskedelmet is felfüggesztette, hiszen Svájc is szankciókkal él ellenük június 10-től.

Putyin úgy rázza le a szankciókat, mint kutya a vizet

Oroszországot tehát erősödő szankciókkal sújtják az Ukrajna ellen indított háború óta, de Moszkva várhatóan továbbra is napi 800 millió dolláros (295 milliárd forintos) bevételre tehet szert gáz- és olajeladásokból az emelkedő energiaárak miatt.

Putyin elnök rezsimje egyelőre kitart, miután az olajárak eddig ebben az évben 50 százalékkal emelkedtek, 13 éve nem látott magasságba. Ez azt jelentheti, hogy idén összességében 285 milliárd dolláros bevétele származhat az országnak a gáz- és olajeladások után. Ez 20 százalékkal magasabb, mint a tavalyi 235,6 milliárd dolláros hasonló bevétel.

Mindezeken túl egyéb nyersanyagok kereskedelméből is több mint 300 milliárd dolláros bevételre számíthatnak. Ez nagyjából ellentételezi a nemzetközi szankciók nyomán befagyasztott orosz devizatartalékot. Az árukból származó orosz bevétel pedig túlszárnyalhatja a háború előttit, miután a nyersanyagok ára emelkedik az ellátási láncok körüli problémák, valamint a pandémiát követő megnövekedett kereslet miatt.

Ne hagyd ki!