kisbaba lábai
Fotó: Shutterstock

Babaváró hitelt vennél fel? Mutatjuk, mire számíthatsz!

2024. január elsejétől a babaváró hitelek maximális összege 1 millióval nő, azonban a jogosultak életkora nagymértékben szűkül. A falusi csok bevezetésével együtt pedig a fővárosban lakók eleshetnek rengeteg lakás- és családtámogatástól.


10 párból 6 igénylő jövőre már nem tudná felvenni a babaváró hitelt, aki a még év végéig életben levő feltételekkel feltudta. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint az új szabályozás legjobban a Budapesten élőket sújthatja, hiszen itt átlagosan később veszik fel a családtámogatásokat. .A 2024. január 1-től hatályos szabályozás új kondícióival tehát a következőképpen módosul:

  • a maximális hitelösszeg 10-ről 11 millió forintra emelkedik;
  • a párok női tagja eddig 18 és 41 éves kor között igényelhette, most ennek felső határa 30-ra zuhan.

Átmeneti szabályozásként 2024-ben még igénybe vehető 41 éves korig, amennyiben a nő igazolja várandóságát.

Ezt is olvasd el! Nehezebb lesz hitelhez jutni! Mutatjuk, mi változik!

megtakar\u00edt\u00e1sok

Fotó: Shutterstock

A fővárosban a jövőre életbe lép rendelkezés szerinti, 30 év alatti babaváró hitelt igénylő nők aránya (30%), vidéken (41,8%), így itt nagyobb csökkenés várható. Aki pedig elesik ettől a lehetőségtől, annak máshonnan kell előteremteni a 20 százalék önerőt egy lakáshitelnél.

A KSH négyzetméter árait figyelembe véve, ez egy átlagosnak számító, 70 négyzetméter alapterületű, 62 millió forintos fővárosi használt lakás esetében azt jelenti, hogy aki hitelből szeretné ezt megvásárolni, annak legalább 12,4 millió forint önerőre mindenképpen szüksége lesz – számolta ki a HVG a példa kedvéért.

A babaváró mellett a falusi csok bevezetése is hátráltatja majd a nagyvárosokban, Budapesten élőket. Egy ingatlanra felvenni kívánt hitelnél a gyerekek számától és az ingatlan állapotától függően ez a lehetőség 0,6-10 millió forint támogatást jelentene, de nekik már nem fog.

Ez is érinthet: Ezen a 2631 hazai településen érhető el jövőre a csok

Ezzel együtt pedig ugyancsak ennek a rétegnek a 10, három gyereknél 15 milliós csok hitel lehetősége, a lakásvásárlásra vonatkozó illetékmentesség és az új építésű ingatlanok 5 százalékos visszaigényelhető lakásáfája is mehet a levesbe. Kérdés, lesz-e olyan új családtámogatás a közeljövőben, amely ezeket a hátrányokat kiküszöbölheti, enyhítheti.

Ne hagyd ki!