Ezzel hozzájárulhatsz, hogy csökkenjen a természet műanyagterhelése
Fotó: Shutterstock

Ne műanyagba csomagold a karácsonyi ajándékot!

A műanyag csomagolások fenntartható módon is helyettesíthetők. Ha hanyagoljuk a plasztik csomagolóanyagokat a karácsonyi ajándékok elkészítésekor, azzal jót tehetünk a környezetnek, hiszen hozzájárulhatunk, hogy csökkenjen a természet műanyagterhelése.


Fenntartható termékekkel is helyettesíthetők a műanyag csomagolóanyagok

Több mint hatmilliárd tonna műanyaghulladék van elszórva a világban. Egy jelentős része a tengerekben hánykolódik. Csupán hat százaléka lett újrahasznosítva a valaha gyártott összes műanyagnak, valamint 12 százalékát égették el. A műanyag okozta természeti krízis miatt egyre több ország dönt úgy, hogy korlátozza a műanyagtermékek árusítását – írja az Euronews.

Számos kutató keresi a műanyagok fenntartható alternatíváit világszerte. Például a Notpla startup alapítói hínárból és egyéb növényekből készült csomagolásokkal kísérleteznek. Ezek természetes, biológiailag lebomló anyagok. Az ezekből készült tárgyak például folyadék vagy étel tárolására is alkalmasak lehetnek.

36 ezer sportitalos üveget és egymillió ételes dobozt készített a cég 2014 óta. A jövőben több mint százmillió műanyag bevonatú edényt helyettesíthetnek Európa-szerte a termékeikkel.

A grandiózus projektben a segítségükre van, hogy elnyerték a brit Vilmos herceg Earthshot díját a „Hulladékmentes világ építése” kategóriában. A jutalmuk egymillió font, azaz nagyjából 460 millió forint, amit a további bővülésükre fordíthatnak – jegyzi meg a 24.hu.

Többen fejlesztenek csomagolóanyagokat

A Notpla mellett más csoportok is fejlesztenek műanyaghelyettesítő termékeket. Például olyan „okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagon dolgozik a szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja, amely elpusztítja az emberre és az élelmiszerekre veszélyes mikrobákat, valamint két-három nappal meghosszabbítja a friss gyümölcs eltarthatóságát.

A csomagolóanyagban lévő rostok magasabb páratartalomban vagy a káros baktériumok enzimjeinek a hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezek pusztítják el a veszélyes baktériumokat, illetve a gombákat a fogyasztásra kész élelmiszereken, akár nyers húsokon, zöldségeken és gyümölcsökön is.

Egy frissen becsomagolt szamóca például hét napig friss maradhat, nem penészedik, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami négy napig marad egészséges. Emellett a kutatók szavatolják, hogy a csomagolás kedvező tulajdonságai akár hónapokig is kitartanak.

A csomagolóanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérjéből, keményítőből és más természetes eredetű biopolimerekből készül. Emellett antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Ez a vegyület tartalmaz például citromsavat, vagy a konyhában igen népszerű kakukkfű olaját is.

Ne hagyd ki!