Narancsok és citromok kaphatnak elsőként ehető bevonatot
Fotó: Shutterstock

Ehető zöldség- és gyümölcsbevonattal rukkol elő a Tesco

Sorra tiltják be a műanyag csomagolóanyagokat szerte Európában. Ezek kiváltására több elképzelés is van, a brit Tesco azonban a gyümölcsök és zöldségek esetében különleges megoldást választott: ehető bevonattal látnák el a zöldségespulton a termékeiket.


Jön az ehető bevonat

Az Apeel-technológia lényege, hogy gyümölcsök és zöldségek héjából, húsából és magjából nyernek ki olyan anyagokat (lipideket és glicerolipidet), amelyekből később védőréteget hoznak létre a forgalomba kerülő zöldségek és gyümölcsök héján. Ez a bevonat növelni képes a termékek eltarthatóságát azáltal, hogy lassítja a vízveszteségüket, valamint az oxidációjukat, ráadásul ehető is – írja a packagingeurope.com.

Az újítást az angliai Tesco fogja bevezetni teszt jelleggel, mintegy 80 üzletében, elsősorban a narancsokon és a citromokon. Az üzletlánc szerint az új technológia segíteni fogja a céget a pazarlás elleni küzdelmében is, hiszen az adataik szerint naponta 720 ezer egész narancs végzi a kukákban.

Hínárból is készül csomagolás

A hír kapcsán a Napi.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a Notpla brit cég is ehető, lebomló fóliát készít hínárból. A csomagolást ráadásul ízesíteni is lehet, vagy éppen belefőzni a készülő ételbe. Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint hamarosan eljöhet annak az ideje, amikor a „zacskós leves” ehető részét fogja képezni a csomagolása is.

Hínár egyébként nagy mennyiségben áll rendelkezésre szerte a világon. Használat után pedig - amennyiben nem fogyasztották el - komposztálni vagy feloldani is lehet az abból készült csomagolást.

A cég jelenlegi kínálatban egyébként szerepelnek a fólián túl egyebek között szószok-, víz- és alkohol tárolására alkalmas tasakok, valamint elviteles dobozok is.

Van a technológiának gyenge pontja

Visszatérve az Apeel-technológiájához, annak a fejlesztésnek is lehet gyenge pontja.

Korábban a Haszon.hu is beszámolt arról, hogy a legnagyobb európai uborkamag-nemesítő holland Rijk Zwaan és Liquidseal vállalatok is ehető csomagolást fejlesztettek ki elsősorban a snack uborkáikra. A költsége is igen kedvező, hiszen a borítás ára nagyjából megegyezik a korábban használatos zsugorfólia árszintjével. A technológia egyébként nem teljesen új, hiszen korábban kígyóuborkákra dolgoztak ki hasonló réteget.

Azonban az Unióban az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata nem engedélyezett (az Apeel kapcsán megemlítendő, hogy az Egyesült Királyság már nem az EU tagja). Csupán virágoknál és nem ehető héjú gyümölcsöknél alkalmaznak ilyen technológiát. Az Egyesült Államokban és több más országban viszont ez használható eljárás ehető héjú zöldségek és gyümölcsök esetében is.

A másik probléma a hasonló fejlesztésekkel az, hogy a különböző zöldségek és gyümölcsök héjának kémiai összetétele és fizikai szerkezete jelentősen eltér egymástól, akárcsak a légzésintenzitásuk, vagy a víztartalmuk. Ebből következik, hogy az a bevonat, amely például jól működik paprikán és a paradicsomon, nem biztos, hogy megállja a helyét az őszibarackon, vagy éppen az epren is.

Ne hagyd ki!