A BBC tényfeltáró dokumentumfilmje leleplezte, hogy amazóniai földtulajdonosok óriási védett erdőterületeket árulnak a Facebook piacterének segítségével. A technológiai óriás most ígéretet tett az illegális hirdetések ellenőrzésére és törlésére.Nagy a nyomás

A dokumentumfilm idén februárban jelent meg „Selling the Amazon" címmel. Az alkotók bemutatták, hogy a Facebook piacterén hemzsegnek azok a hirdetések, amelyek olyan amazóniai földeket kínálnak eladásra, amelyek természetvédelmi vagy őslakosoknak fenntartott területnek minősülnek. A kínálatban 1000 futballpálya méretű parcellák is szerepelnek. Annak érdekében, hogy bizonyítsa a hirdetések valódiságát, a BBC találkozókat szervezett az eladókkal. A brit műsorszolgáltató egy fedett ügynököt bérelt fel, aki gazdag befektetőket képviselő ügyvédnek adta ki magát. A film megjelenése után a brazil legfelsőbb szövetségi bíróság vizsgálatot rendelt el az üggyel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a bíróság és a bennszülött vezetők többször is felszólították a Facebook-ot, a cég nem tett önálló lépéseket a kereskedelem megállítása érdekében. Most azonban változott Zuckerberg vállalatának álláspontja.

Félmegoldás?

A közösségi média platform friss tájékoztatása szerint sikeresen konzultált az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (Unep) és más szervezetekkel, és hamarosan megteszi az első lépéseket a jelenség megszüntetésére.

Nemzetközi szervezetek hivatalos, védett területeket listázó adatbázisai alapján megvizsgáljuk a Facebook Piacterén közzétett hirdetéseket, hogy azonosítsuk azokat, melyek sérthetik az új irányelvünket

-olvasható a kaliforniai technológiai cég közleményében.

Az új intézkedések azonban csak a természetvédelmi területekre vonatkoznak, a köztulajdonban lévő erdőkre nem. Az sem elhanyagolható, hogy a Facebook csak az amazóniai erdőket fogja ellenőrizni, a világ más természetvédelmi területeit figyelmen kívül hagyja. Egyes szakemberek kételkednek a vállalati fellépés hatékonyságában.

Ha nem kötelezik az eladókat arra, hogy pontosan megadják a területek földrajzi elhelyezkedését, akkor minden hirdetésblokkolási kísérelt kudarcba fog fulladni. Lehet, hogy a világ legjobb adatbázisa alapján fognak dolgozni, de ha nincs geolokációs helymeghatározás, akkor az egész rendszer működésképtelen lesz

-fogalmazott Brenda Brito brazil ügyvéd és tudós.

A Facebook egyelőre nem részletezte az ellenőrzési folyamatainak módszertanát, de a BBC-vel tudatta, egyelőre nem tervezi megkövetelni az eladóktól a meghirdetett területek pontos helyének feltüntetését.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!