Rengeteg gyógyszer megy kárba
Fotó: Shutterstock

Tonnaszámra végzi a szemétben, pedig rengeteget fizetünk érte

Egyetlen év alatt több mint 340 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött össze a Recyclomed hazánkban. Pedig csak tavaly vényköteles gyógyszerért 600 milliárd forintot fizettek a magyarok.


Rengeteg gyógyszer megy kárba

341,5 tonna gyógyszerhulladékot dobott be a lakosság a patikákban, a bioboltokban és a benzinkutakon kihelyezett zöld gyűjtődobozokba tavaly – tájékoztatott Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a mennyiség durván egy tonnával több, mint egy évvel korábban. Ráadásul 2019 óta a havonta begyűjtött átlagmennyiség minden évben meghaladta a 28 tonnát a cég adatai szerint.

A Hiflylabs Zrt. közlése alapján tavaly az összesített gyógyszerforgalom megközelítette a 600 milliárd forintot, amíg 2021-ben 569 milliárdért váltott ki receptköteles gyógyszereket a lakosság. A Napi.hu megjegyzi, 2022. decemberében több mint három és féléves rekord dőlt meg, miután 53,5 milliárd forintot fizettünk vényköteles szerekért a patikákban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint pedig idén márciusban naponta 539 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottunk ki. Egy évvel korábban ez az érték 560 ezer volt.

Nem szabad a háztartási hulladék közé dobni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívta rá a figyelmet, hogy a háztartási hulladékba dobott, valamint a wc-n lehúzott vagy a lefolyóba engedett gyógyszerek hatóanyagai belemosódhatnak a talajba, ahonnan visszakerülhetnek az ivóvízbe.

A gyógyszerhulladékok között pedig különösen veszélyesek a gyulladáscsökkentő antibiotikum-tartalmú gyógyszerek, valamint a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók. Ezért hangsúlyozzák, a fel nem használt szereket a legjobb, ha visszaviszi a lakosság a patikákba.

Több pénzért fogyott kevesebb gyógyszer

Egyébként egy százalékkal csökkent a patikákban értékesített dobozos gyógyszerek mennyisége éves alapon januárban.

Influenzaszezon nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés. Még úgy is, hogy egyébként a 2022. januárihoz mérten idén januárban 7,4 százalékkal több, összesen 632 ezer doboz vényköteles, támogatott antibiotikumot értékesítettek a hazai gyógyszertárak

- nyilatkozta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője néhány hete.

Szorongáscsökkentőkre és fertőzés elleni szerekre is több ment januárban, mint egy évvel azelőtt. A kiadás-növekedésben szerepe van a távolságtartás megszűntetésének és az inflációnak is a szakember szerint.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) prognózisa alapján idén 2–5 százalékkal mérséklődhet az értékesített dobozok száma minden termékkörben, miután a vásárlóerő csökkenése tapasztalható. Úgy tűnik, a rendszeresen gyógyszert szedők most úgy spórolnak, hogy kihagynak egy-egy adag gyógyszert, így tovább tartanak a megvásárolt készleteik.

The Conversation

Ne hagyd ki!