A hiányzó termékek jellemzően helyettesíthetők, bár sokszor drágábban
Fotó: Shutterstock

Miért van gyógyszerhiány? Erre érdemes felkészülni

Szokatlanul nagy gyógyszerhiánnyal szembesült tavaly Európa legtöbb országa, így Magyarország is. Kifogyóban voltak például amoxicillin-tartalmú antibiotikumok és a paracetamol-tartalmú készítmények is. A hiányhoz vezető problémák közül sok továbbra sem megoldott.


Nemcsak Magyarországot érinti a gyógyszerhiány

A felmérések szerint a legtöbb uniós országnak romlott a gyógyszerellátottsága tavaly az előző évhez képest. Leginkább szív-és érrendszeri megbetegedések kezelésére készült termékek körében lépett fel hiány, azokat követték az antibiotikumok és az idegrendszerre ható készítmények. Igaz, voltak helyettesítő termékek, azonban a G7 szerint azokat jellemzően magasabb áron lehetett beszerezni.

A legtöbb gyógyszer a gyártói kapacitással felmerülő problémák miatt hiányozhatott. Emellett szerepe lehetett az ellátási zavarokban a gyártók által meghatározott kvótáknak, illetve a váratlan keresletnövekedésnek például a gyermekeknek készített antibiotikumoknál. Ráadásul a gyógyszergyártáshoz használt hatóanyagok mintegy 70-75 százaléka a Távol-Keleten, Kínában és Indiában készül. Így kevésbé lehet meglepő, hogy a Covid-lezárások, minőségbiztosítási problémák, a hatóanyag eljuttatásának módjában keletkező kihívásról is kedvezőtlenül befolyásolták a szektort az utóbbi időszakban.

Az utolsó békeévekhez képest megkétszereződött a gyógyszerhiány mértéke. (…) A Covid alatt és után volt olyan év, amikor rendkívül nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy meg tudjuk óvni magunkat a betegségtől. Ez az elővigyázatosság azonban nemcsak a Covidra volt jó, megúsztuk az influenzát és a hasonló járványokat is – kevesebbet költöttünk ezekre a gyógyszerekre, visszaesett a forgalom. Ahogy lazult a tudatosság és visszatértek a vírusok, egyre nehezebb volt előre becsülni a forgalmat. Ez gyártásütemezési problémákhoz vezetett, és a hirtelen megnövekvő fertőzésszám miatt pillanatok alatt mindenhol elfogytak ezek a készítmények

- tájékoztatott Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke.

A szakember hozzátette, az EU a probléma megoldása érdekében egy közös keretrendszer kidolgozását szorgalmazza, például a gyógyszerhiány előrejelzésére, az utánpótlásra, valamint a készletek átláthatóságára. Azonban az erről szóló tárgyalást az Európai Bizottság többször is elhalasztotta, legutóbb márciusban. Így az ellátási gondok egy darabig még velünk maradhatnak.

Több pénzért fogyott kevesebb gyógyszer

Egyébként egy százalékkal csökkent a patikákban értékesített dobozos gyógyszerek mennyisége januárban éves alapon.

Influenzaszezon nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés. Még úgy is, hogy egyébként a 2022. januárihoz mérten idén januárban 7,4 százalékkal több, összesen 632 ezer doboz vényköteles, támogatott antibiotikumot értékesítettek a hazai gyógyszertárak

- nyilatkozta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője.

Szorongáscsökkentőkre és fertőzés elleni szerekre is több ment januárban, mint egy évvel azelőtt. A kiadás-növekedésben szerepe van a távolságtartás megszűntetésének és az inflációnak is a szakember szerint.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) prognózisa alapján idén 2–5 százalékkal mérséklődhet az értékesített dobozok száma minden termékkörben, miután a vásárlóerő csökkenése tapasztalható. Úgy tűnik, a rendszeresen gyógyszert szedők most úgy spórolnak, hogy kihagynak egy-egy adag gyógyszert, így tovább tartanak a megvásárolt készleteik.

Ne hagyd ki!