Svájci innováció: pénzt hoznak az óriási szén-dioxid elszívó gépek

Izlandon csatasorba állították a világ legnagyobb konyhai elszívóját

Fotó: climeworks

Svájci innováció: pénzt hoznak az óriási szén-dioxid elszívó gépek

Ahol a fák telepítése túl nagy földterületet igényelne, jól jön egy újabb gép, ami tisztítja levegőt.Elszívja a káros anyagot

A Coca-Cola és a Microsoft is kísérletezik vele

Fotó: climeworks

Bekapcsolták a világ eddigi legnagyobb szén-dioxid-elszívó létesítményét az izlandi Orca üzemben, Hellisheidi-ben. A svájci Climeworks mérnöki vállalkozás gépei évente körülbelül 870 autó kibocsátásának megfelelő mennyiségű káros anyagtól szabadítják meg a levegőt. Hasonló kisebb létesítmények már Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban is működnek, de ez a legnagyobb közülük. Például a Coca-Cola, a Microsoft is telepített hasonló egységeket.

Föld alatti kutakba szivattyúzzák

Tonnánként 150 dollárért tervezik eladni a szén-dioxidot

Fotó: climeworks

Az üzem nyolc darab, körülbelül konténernyi méretű dobozból áll, amelyek mindegyike egy tucat, a levegő beszívására kifejlesztett ventilátorral van felszerelve. Eddig semmiben sem különbözik a közönséges konyhai elszívótól. Az innováció az benne, hogy a gépek kiszűrik a szén-dioxidot, vízzel keverik, és mélyen a föld alatti kutakba szivattyúzzák, ahol néhány év alatt kővé válik, és így gyakorlatilag eltűnik a légkörből.

Jó üzlet is

A beruházás értéke 10 millió dollár volt, amelyet a svájci Swiss Re óriáscég finanszírozott. Nekik ebben az az üzlet, hogy egyrészt szén-dioxid-kompenzációs kreditet nyernek rajta, amelyet beleszámítanak saját ökológiai lábnyomukba (szén-dioxid-kibocsátásába). Másrészt a tervek szerint a levegőből kiválasztott szén-dioxidot értékesítenék a gyártók felé, akik azt a cement és más termékek alapanyagaként használhatják. A vegyipar is tudná hasznosítani, karbamidot állítanának elő. Vagy metanol üzemanyagot. Az izlandi üzem tonnánként 150 dollárért kínálja a kinyert szén-dioxidot a következő 5-10 évben.

Ne hagyd ki!