Sajnos nem olcsó megoldás
Fotó: Shutterstock

Megtalálhatták a megoldást a napelemek nagy bajára

A napelemek használata megkerülhetetlen az energetikai átállásban. Azonban az újrahasznosításuk rendkívül problémás, ezért gyakran nem is bajlódnak vele. Viszont úgy tűnik, megoldást talált a problémára egy startup.


Olasz startup nyújthat megoldást a napelemek nagy problémájára

A napenergia hasznosítása kiemelkedő fontosságú a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Azonban a napelemek újrahasznosítása óriási kihívás. A folyamat jellemzően mérgező anyagok létrejöttével jár. Emiatt a panelek inkább hulladéklerakókban végzik.

Azonban az Interesting Engineering szerint megoldást talált a problémára az olasz 9Tech startup. Úgy tűnik, a technológiájuk lehetővé teszi a napelemalkatrészek 99 százalékának újrahasznosítását.

Az eljárásuk lényege, hogy az üveg és az alumínium eltávolítása után egy 400 Celsius-fokos kemencébe teszik a szerkezetet, ahol elpárolognak a polimerek. A gőzt egy szűrővel felfogják, a kemence hőjét pedig újrahasznosítják. Ezután több szűrőn és szitán megy át a maradék anyag. Ekkor távolítják el például a rezet, valamint a szilíciumot is egy háló fogja fel. Emellett szerves savat használnak az ezüst visszanyeréséhez.

A HVG megjegyzi, bár az eljárás költségesebb, mint a hagyományos megoldások, az alapanyagok magas visszanyerési aránya, valamint a technológia kisebb környezeti lábnyoma kompenzálja a többletköltséget.

Az eljárásról szóló tanulmány az IEEE Spectrumban jelent meg.

Megállíthatatlannak tűnik a napenergia térhódítása

Egyébként fordulóponthoz érkezett a világ - vélik a brit Exeteri Egyetem és a University College London kutatói. Arról írnak a Nature Communications-ben, az egyre hatékonyabb rendszerek, valamint a napelemek gyors terjedése miatt mostanra szinte biztos, hogy a napenergia 2050 előtt a világ domináns energiaforrásává válik. Azonban úgy látják, van négy kihívás, ami ennek érdekében megoldásra vár. Ezek pedig:

  • nincs mindenhol stabil villamosenergia-hálózat;
  • a fejlődő országban nincs kellőképpen támogatva a napenergia használata;
  • problémák merülhetnek fel az ellátási láncok kapacitásával;
  • politikai ellenállás várható a fosszilis energiát termelő, munkahelyeket elvesztő régiókban.

A tudósok úgy látják, ezen problémák orvoslása inkább előmozdíthatja az átállást, mint a szén-dioxid-adó kivetése. Emellett felhívták a figyelmet a technológiában rejlő további lehetőségekre is.

A hagyományos modellek hajlamosak azt feltételezni, hogy valamikor a közeljövőben véget ér az a fejlődési folyamat, aminek köszönhetően a cégek egyre inkább a napenergiát használják, holott a valóságban még mindig óriási a fejlődési potenciál a technológiában

- idéztük korábban Femke Nijsse-t, az Exeteri Egyetem tudósát.

Ne hagyd ki!