Az USA-ban már be is tiltották a klasszikus villanykörtéket
Fotó: Shutterstuck

Hamarosan elbúcsúzhatsz a hagyományos izzóktól

Augusztustó nem lehet többé hagyományos villanykörtét gyártani és árusítani az Egyesült Államokban. Azonban szintén környezetvédelmi okokra hivatkozva hamarosan vége lehet a lakossági gázkazánoknak és villanybojlereknek is.


Betiltották a klasszikus villanykörtéket az amerikaiak

Az augusztus elsejével életbe lépő új szabályozás szerint hagyományos, világító izzók és halogén égők nem árusíthatók, gyárthatók és importálhatók, azonban a háztartásoknál lévők még felhasználhatók az Egyesült Államokban.

Az új szabályzatban meghatározott energiahatékonysági szintet gyakorlatilag csak a LED-technológiájú villanyégők tudják biztosítani az USA-ban. Egyébként a modernebb világító testek népszerűsége gyorsan nőtt az Egyesült Államokban az elmúlt években: az arányuk 4-ről 47 százalékra emelkedett 2015 és 2020 között a háztartásokban.

Az MTI közlése alapján a szövetségi energiaügyi minisztérium számításai szerint az amerikai háztartások összességében évente nagyjából 3 milliárd dollárt takaríthatnak meg azzal, hogy a klasszikus izzóikat LED-égőkre cserélik. Illetve 30 év alatt így 222 millió tonna szén-dioxid kibocsátást előzhetnek meg.

Betiltanák a lakossági gázkazánokat és villanybojlereket is az USA-ban

Azonban nemcsak a hagyományos izzóktól szabadulnának az amerikaiak. A villanybojlerek helyett hőszivattyúkat, a gázkazánok kiváltására pedig a kondenzációs technológiát tenné kötelezővé az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma a lakosság körében 2029-től. A kormányzat szerint a korszerű berendezésekkel évente összesen 11,4 milliárd dollárt (mintegy 3500 milliárd forintot) takarítanának meg az amerikai fogyasztók. Emellett 30 év alatt 501 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást gátolhatnának meg.

A szövetségi jogszabályt a kongresszusnak is el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen. Azonban többen is bírálják a javaslatot. Például vásárlói szervezetek azt kifogásolják, hogy az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál, emellett az intézkedés miatt szűkülnének a fogyasztók lehetőségei is.

Korábban az is jelentős vitát eredményezett, hogy az amerikai kormány már az évtized közepére szövetségi szinten megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését az újépítésű ingatlanoknál. Viszont hasonló tilalmakat mostanra több államban is törvénybe foglaltak.

Ezért sem támogatják a gáz használatát

A Washington Post egyik idei felmérése szerint a gáztűzhelyek használatának jóval nagyobb a környezetkárosító hatása, valamint egészségügyi kockázata, mint korábban gondolták. A főzés során például a gáztűzhelyeken csak egy része ég el a metánnak. A fennmaradó rész a légkörbe kerül, ahol nagyobb mértékben segíti a globális felmelegedést, mint a szén-dioxid. Az égéskor ráadásul nitrogén-dioxid keletkezik, ami egyértelműen káros az egészségre. Emellett a kutatás szerint a gáztűzhelyek szivárogtathatják is a metánt.

Nagyjából az amerikai otthonok harmadában, mintegy 40 millió helyszínen főznek gázzal. Az iparágban érdekelt cégek azzal érvelnek a gázhasználat mellett, hogy a háztartások metánkibocsátása egyébként is csökken, ráadásul a légkörbe kerülő metán mennyisége is minimális. Emellett, ha kivezetnék a gázt a mindennapi használatból, a fogyasztók egy meglehetősen olcsó választási lehetőséggel lennének szegényebbek az energiahordozók piacán.

Ne hagyd ki!