Egy új technológiai startup, nevezetesen a Visionrare felforgathatja a kockázati tőkések világát. A cég „játékosai" virtuális részvényeket vásárolhatnak, a legjobban teljesítő befektetők pedig kriptovaluta jutalmakban részesülnek.Új időszámítás?

A Visionrare működési elve hasonlít a nagysikerű francia Sorare startup szolgáltatásaihoz, annyi különbséggel, hogy a friss belépő platformján nem virtuális futballkártyákkal, hanem vállalati részvényekkel kereskedhetnek a felhasználók. A Visionrare segítségével az ügyfelek megtapasztalhatják, milyen a kockázatitőke-befektetők élete. A játékosok felderíthetik a vállalatokat, fogadásokat köthetnek, illetve végigkísérhetik ahogyan szárnyra kap vagy éppen elbukik a kiszemelt startupjuk. Egy sikeres időszak után pedig osztalékot vehetnek ki, amit kriptovalutában fizet a vállalat. Az alapítók célja az, hogy mindenki megtapasztalhassa az induló vállalatokba való befektetések izgalmait. Nézzük, hogyan működik a rendszer!

NFT-k, árverések, inkubátorok

A felhasználók ingyenesen regisztrálhatnak a platformra. Ha ez megtörtént, úgynevezett „Visionshare" részesedést lehet vásárolni az oldalon listázott startupokban, ez öt dollárról indul. A vállalati részvények NFT formájában kerülnek értékesítésre. Jelen pillanatban a Visionrare finanszírozási körönként 100 NFT-részvényt bocsát ki minden startup esetében. Ne tévesszen meg senkit az öt dolláros részvényár, ugyanis a Visionshare részvényekért ádáz harcot kell vívni. Az NFT-ket licitálással lehet megszerezni, ahol a licitlépcső az aktuális ajánlat minimum 10 százaléka. Az igazán népszerű részvények akár 580 dollárba (cirka 180 ezer forint) is kerülhetnek.

Annak ellenére, hogy a napokban indult az oldal, a felhasználók máris startupok tucatjaiban vásárolhatnak részesedést. Ilyen például a Deel, a Veriff, a Duffel és a Quit Genius is. A Visionshare vállalati partnereinek jelentős részét a világ legismertebb inkubátora és befektetője, az Y Combinator támogatja. A felhasználók is kereshetnek startupokat, és ha valamelyik befogadást nyer a platformra, akkor a „felbujtó" játékos Visionshare jutalomban részesül. Arról, hogy melyik vállalat kerül be a platformra, szintén a befektetők döntenek egy egyszerű szavazással. Jelenleg 500 felhasználója van az oldalnak.

A nagyok játéka

A bátrabb felhasználók megmérettethetik a portfólióikat is, amiért cserébe USDC stablecoin kriptovaluta jutalmakban részesülnek. A „kártyajátékhoz" minimum öt részvénnyel kell rendelkezni. A startupok „teljesítményét" olyan tényezők alapján ítélik meg, mint a létszámnövekedés, a sajtómegjelenés, a közösségi médiában való növekedés, a letöltési számok és a piaci érték. A vállalat idővel tematikus bajnokságokat is létre fog hozni, például fintech és deeptech, illetve hely alapú ligákat is. A befektetők csak egy ligában indíthatják a részvényeiket, így igazi stratégákra lesz szabva a verseny. Meglehetősen addiktívan hangzik.

A platform társalapítója, Jacob Claerhout abban bízik, hogy felrázhatják a kockázati tőkések világát, ami szerinte az elmúlt években nagyon ellaposodott, unalmassá vált. Véleménye szerint remek lehetőséget kínálnak a startupoknak is, amelyek a platform segítségével sokkal több emberhez eljuthatnak. Hiszen minden befektető azon lesz, hogy minél híresebb és sikeresebb legyen a kiszemelt vállalata.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!