Egy monitor képernyőjén egy ember tart egy távcsövet, amiben a Facebook logója látható
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.A mester és a tanítványok

Már-már közhelyesen hangzik, de Mark Zuckerberg az újítást bejelentő videójában kifejtette, hogy a Portal-hoz hasonló készülékek a koronavírus-járvány alatt fontosabbak voltak, mint valaha. Olyan készülékekről beszélünk, amelyek elsődlegesen kényelmes videócsetelést tesznek lehetővé. Olyasmi, mint egy hordozható minitévé, csak éppen nem Eszmeralda kalandjai, hanem a szeretteink, barátaink, kollégáink jönnek be rajta. Bár a vállalat egyelőre pontos értékesítési adatokat nem közölt a készülékekről, Zuckerberg elmondása szerint igen népszerű volt a vásárlók köreiben a Portal. Az eredeti készülékhez hasonlóan az új, Portal Go és Portal Plus eszközök is a videóhívásokra specializálódtak, amelyek kiegészülnek további funkciókkal is.

Új külső, új funkciók

Az új eszközök alapból támogatják a Zoom, a GoToMeeting és a Cisco Webex szoftvereit, amelyek gyárilag felkerülnek a Portal-okra. Az előzetes híresztelések szerint a repertoár hamarosan a Microsoft Teams-el is bővülni fog. Természetesen a cég saját termékei, például a Messenger és a WhatsApp is a csomag részét képzik. Újdonság, hogy a Spotify is bekerült a masinákba, amelyek így már zenehallgatásra is alkalmasak. A termékeket eleinte csak Facebook-fiókkal lehet használni, de a későbbiekben egy frissítésnek köszönhetően ez a korlátozás is megszűnik.Ami viszont nem változott, hogy az új Portal-okon sem lehet filmeket vagy sorozatokat nézni.

A két új belépő között alapvetően nem sok különbség van. A Portal Go valamivel testesebb, mégis kisebb, 10 hüvelykes képernyővel rendelkezik, viszont elődjével ellentétben akkumulátorról is működik, így hordozható.

A Plus vékonyabb, ellenben nagyobb, 14 hüvelykes képernyőt kapott, amely előre és hátra is dönthető, illetve jobb hangminőségre számíthatunk. A Plus 349 dollárért (104 700 forint), míg a Go 199 dollárért (59 700 forint) vásárolható meg, október 19-től. Az értékesítés az USA-ban kezdődik, azt egyelőre nem lehet tudni, Magyarországra mikor érkeznek a készülékek.

Ne hagyd ki!