Építs bizalmat az érintéseddel

Építs bizalmat az érintéseddel

Az érintés szorosabbá teszi a kapcsolatokat, sőt betegségnél gyógyító hatású (az oxitocin miatt). De mikor érintsünk meg valakit egy beszélgetés során? Sziklay Bence viselkedés szakértő írása.

​Ódzkodunk tőle, pedig nem kéne

Kultúránk nagy része a fizikai érintésen alapul, mi mégsem élünk ezzel – kivéve persze a kézfogást –, mert félünk az elutasítástól, nem akarunk túl tolakodónak tűnni vagy „taperolni” a másikat. Pedig szinte mindenki, akivel találkozol, értékelni tudja a fizikai kapcsolatot azokkal az emberekkel, akikkel megismerkedik, vagy a közeli barátaival.

Azt gondolom, segíteni fog, ha arra bátorítok mindenkit, hogy beszélgetés közben nyugodtan alkalmazzon fizikai kontaktust. Ám az időzítésnek tökéletesen kell sikerülnie ahhoz, hogy azt a lehető legjobban fogadják, és ne soroljanak be minket a „weirdo” (fura, különc, dilis alak) kategóriába. Íme a kilenc legmegfelelőbb pillanat a fizikai kontaktusra:

1. Amikor egyetértünk valakivel

Ha az emberek egyetértenek velünk, nem csak jó alkalom ez számunkra, hogy érezzük a kapcsolatot, de jólesik az is, ha fizikailag visszaterelik a figyelmünket – vagy kizökkentenek egy pillanatra a beszélgetésből.

2. Fontos vagy mély érzelmi csúcspontnál

Amikor egy történet csúcspontjára érünk, akkor ezt az izgalmat és együttérzésünket kifejezhetjük egy érintéssel is – a sztori csúcspontja előtt vagy alatt. Ez társadalmilag teljesen elfogadott manapság is.

​3. Első bemutatkozás: a legelső percben

Miután megismerkedsz valakivel, törekedj arra, hogy a találkozást követő egy-két percen belül valamilyen formában megérintsd a vállát vagy a karját. Így a beszélgetés jobban bevésődik az emlékezetébe, és még szimpatikusabb leszel a számára, amikor visszaemlékszik az eseményre. Figyelj arra, hogy ne a csuklót vagy a könyököt érintsd meg, mert az ízületek létfontosságú pontok az életben maradáshoz, és ezeket szereti biztonságban tudni a tudatalatti.

4. Ha elnézést kérsz

Tökéletes alkalom a váll- vagy karkontaktus létesítésére, amikor kimész a mosdóba, ezzel elhagyva az asztalt, vagy amikor este távozol.

​5. Amikor izgatottá válsz

Oszd meg másokkal az apró izgalmakat vagy azokat a dolgokat, amelyek mosolyt csalnak a szádra. Ha olyasmiről beszélgettek, ami mosolyra késztet, bátran mondd el.

6. Szomorú esetet hallva

Amikor valaki egy vele megtörtént szomorú, netán tragikus eseményről számol be, az ekkor végzett érintés együttérzést és támogatást sugall, valamint erősíti a bizalmat.

​7. „Lezárás” során

Ha értékesítő vagy, illetve próbálsz valakit döntésre bírni, az érintés kulcsfontosságú a lezárás alatt. Nem csak azért, hogy ezzel arra biztasd a másikat: csakugyan jó döntést hoz, hanem hogy a felépített raportot pozitív érzésekkel társítsd.

​8. Pozitív érzelmi „horgonyoknál”

Befolyásolástechnikai könyvekben olvashatunk olyan metódusokról, amelyek úgynevezett horgonyokra (döntést elősegítő referenciapontokra) támaszkodnak. Ezek létrehozása könnyebb és erőteljesebb, ha van fizikai aspektusa is.

​9. Amikor a nevén szólítod

Szeretjük a nevünket és ha összekötjük egy másik emberrel, ahogy kimondja, még fontosabb lesz a számunkra. Ez mélyíti a kapcsolatunkat a másik személlyel.


Ne hagyd ki!