A robotoké a jövő?
Forrás: Shutterstock

Már bérelni is lehet ezeket a pécsi robotokat!

Robotizált megoldásokat nyújt egy pécsi cég. A vállalkozás a szolgáltatásai révén tartós bérleti konstrukcióban kínál robotokat az ügyfeleinek. A hazai munkaerőhiány és covid-járvány is a malmukra hajthatja a vizet.


Egy kis vidéki robotika

A koronavírus-pandémia időszaka felforgatta a munkavégzés gyakorlati módjait. Sokan otthoni munkára álltak át. Központba került a munkabiztonság és a munkafolytonosság kérdése. Megváltoztak a működési modellek, teret nyert az automatizálás. A változó igényekhez próbál igazodni a robotizált megoldásokat nyújtó pécsi Hess & Partners Kft. A vállalkozás CobotX nevű szolgáltatásában tartós bérleti-pénzügyi konstrukcióban kínál robotokat – írja a HelloVidék.hu. A portál a baranyai technológiáról kérdezte Sabján Lászlót, a pécsi CobotX Technologies ügyvezetőjét.

A szakember először kitért az utóbbi évek gazdasági trendjeire. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány teret adott az online kommunikáció terjedésének. Emellett a COVID előtt is látszódott, hogy a munkaerőhiány óriási terhet ró a vállalkozásokra. A gyártó - termelő szektort is felforgatta a járvány. Az automatizálás létjogosultsága szinte egyik napról a másikra lett természetes.

Az ügyvezető ezen trendek miatt a kollaboratív robotok, azaz kobotok térnyerését valószínűsíti. Ezek olyan robotok, amelyek az emberrel egyidőben, egy térben és biztonságosan tudnak együtt dolgozni. A cég ilyen robotokat kínál ügyfeleinek. Az üzleti modelljük szerint előbb felmérik az automatizálni kívánt feladatot, ezurán megtervezik, megépítik, üzembe helyezik és az adott időszakban folyamatos működésben tartják a termelőeszközt.

Covid-biztos és innovatív

A robotra, mint szolgáltatásra a cég azt mondja, hogy COVID-álló. Ennek oka, hogy a robotokkal pótolt kieső vagy éppen nem létező munkaerőt a gyártósorokon biztosan nem lesz beteg, nem megy szabadságra és nyolc órából nyolc órát dolgozik. Emellett kiszámítható és folyamatos teljesítményt nyújt, nulla selejt mellett – állítja Sabján László.

A cég emellett próbál lépést tartani a technológia változásaival. Figyelik a nemzetközi trendeket, és törekszenek rá, hogy beépüljenek a portfolióikba azokat az újdonságokat, amik a számunkra és a partnereink számára értéket hordozhatnak.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a robotizáció és az automatizáció tőlünk nyugatabbra bevált mód a fejlesztésre, Magyarország viszont egy kicsivel hátrébb tart. Véleménye szerint a cég jelenlegi szolgáltatásai az egyetlen út sokak számára, akik fenn akarnak maradni és versenyképes cégeket szeretnének működtetni a modern piacon.


Ne hagyd ki!