Óvatosan a táplálékkiegészítő-terápiákkal
Fotó: Shutterstock

Árthat, ha túl sok D-vitaminos táplálékkiegészítőt tömsz magadba

Egyre gyakoribb D-vitamin túladagolásra figyelmeztetnek az orvosok. A problémát sokszor a táplálékkiegészítő-terápiák okozzák.


Betegségek forrása lehet a túl sok táplálékkiegészítő

A D-vitaminos táplálékkiegészítők túlzott fogyasztása D-vitamin-toxicitást vagy hipervitaminózis D-t válthat ki. A súlyos állapot akkor léphet fel, ha a szervezet nem tudja szabályozni a kiegészítőkkel bevitt D-vitamin mennyiségét. A betegség tehát nem alakulhat ki táplálkozás vagy a napozás miatt – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Megfelelő mennyiségű étrend-kiegészítővel, jó étrenddel vagy elegendő napfénnyel is elérhető az egészséges D-vitamin szint. A túlzott kiegészítő-bevitel azonban árthat a szervezetnek.

Világszerte egyre nagyobb tendenciát mutat a hipervitaminózis D, egy olyan klinikai állapot, amelyet a szérum D3-vitamin szintjének emelkedése jellemez. (…) Tekintettel a lassú turnoverre (körülbelül 2 hónapos felezési idő), amelynek során a D-vitamin-toxicitás kialakul, a tünetek több hétig is eltarthatnak

- figyelmeztetnek orvosok egy BMJ Case Reports című folyóiratban publikált tanulmányban.

A betegség tünetei között álmosság, zavartság, apátia, pszichózis, depresszió, kábulat, kóma, étvágytalanság, hasi fájdalom, hányás, székrekedés, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, magas vérnyomás, szívritmuszavar és vese-rendellenességek, beleértve a veseelégtelenséget is szerepelhet. Társuló tünetekként pedig gyulladásos szembetegségről, ízületi merevségről és halláskárosodásról vagy süketségről is beszámoltak az orvosok.

Túlzásba vitte a kiegészítőket

A tanulmány szerzői egy példával is éltek: egy túlzott D-vitamin bevitellel kezelt betegük visszatérő hányás, hányinger, hasi fájdalom, lábgörcsök, fülcsengés, szájszárazság, fokozott szomjúság, hasmenés és 12,7 kg súlyvesztés tüneteit mutatta.

A problémák egy hónappal azután kezdődtek nála, hogy egy táplálkozási terapeuta tanácsait követve három hónapos intenzív vitaminkúrába kezdett. Ennek során 20 étrend-kiegészítőt szedett nagy mennyiségben naponta, köztük 50 ezer milligramm (mg) D-vitamint, annak ellenére, hogy a napi szükséglet 600 mg vagy 400 NE. A tünetek kezdetekor ugyan abbahagyta a kiegészítők szedését, a rosszullétek azonban nem múltak el.

Nem úszta meg annyival, hogy átmosták a szervezetét

A vérvizsgálatok szerint magas volt a beteg kalcium- és magnéziumszintje, valamint a szükséges hétszerese volt a D-vitamin mennyisége a szervezetében, továbbá a veséi sem működtek megfelelően.

Több mint egy hétig intravénásan kapott folyadékot, azzal mosták át a szervezetét. Emellett a csontjait próbálták meg erősíteni, és csökkenteni a vére kalciumszintjét. A D-vitaminszintje azonban még két hónappal később is kórosan magas volt.

Ez az esetjelentés még inkább rávilágít a nagyrészt biztonságosnak tartott étrend-kiegészítők potenciális toxicitására, amíg nem biztonságos mennyiségben vagy kombinációkban fogyasztják őket

- írják a tanulmány szerzői.

Ne hagyd ki!