Sokak nem kapták meg az adóvisszatérítésüket
Fotó: Shutterstock

Nincs minden veszve, ha nem kaptad meg az adóvisszatérítést

Sokak számlájára érkezett meg a személyi jövedelemadó-visszatérítés, egyesek azonban hiába várták, nem pittyegett a telefonjuk. Nyugalomra int mindenkit az államtitkár, később még megjöhet az összeg.


Később is megérkezhet az adóvisszatérítés

Több mint 610 milliárd forintot utalt ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) február 14-én a gyermeket nevelőknek a családi adóvisszatérítés első körében. Többen azonban hiába várták, nem kapták meg ezt az összeget. Tállai András, a pénzügyi tárca államtitkár azonban nyugalomra intett mindenkit: a jogosultság nem veszhet el. Akik hétfőn nem kapták meg a pénzüket, visszaigényelhetik az személyi jövedelemadó-bevallásukban. A visszatérítést a bevallás beérkezése után legkorábban 2022. március elsején utalja ki az adóhivatal. A nyilatkozat szerint szülők tízezrei juthatnak így az adóvisszatérítésükhöz – írja a 24.hu.

A politikus megemlítette azt is, hogy az adózási időszak május 20-ig tart. Az szja-visszatérítés második köre pedig március 1-jén fog elkezdődni. Emlékezetetett arra is, hogy a február 14-ig kézhez kapott összegen felül az szja-bevallás benyújtása után is járhat vissza adó. Olyanok juthatnak még többletbevételhez, akik a munkabér mellett jövedelmet szereztek például ingatlan-bérbeadásból vagy őstermelői tevékenységből.

Az adóvisszatérítést hétfőig automatikusan azok kapták meg, akik december 31-ig benyújtották a nyilatkozatukat a jogosultságukat illetően, és azt el is fogadták nekik, vagy a NAV ismerte az adataikat. Akik ezt elmulasztották, esetleg olyan egyéni vállalkozók, őstermelők és bérbeadók, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után maguk fizettek adóelőleget, azok – mint már említettük – az szja-bevallásban igényelhetik vissza az adót. Továbbá azok is ott érvényesíthetik a visszatérítést, akiknek a korábban közölt adataik ellentmondásosak, esetleg hibásak voltak - írja a portál.

Hitelezők nem tehetik rá a kezüket az adóvisszatérítésre

A témával kapcsolatosan néhány hete írtunk arról is, hogy a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva úgy döntött, hogy a követeléskezelők, hitelezők nem nyúlhatnak hozzá az adóvisszatérítéshez.

„A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § (4) bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.”

A bírósági végrehajtásról szóló törvény rendeletben említett fenti paragrafusa pedig azt mondja ki, hogy

„ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre.”

Mindez azt jelenti, hogy ha olyan család jut plusz pénzhez, amelynek tartozása van, akkor a hitelező nem juthat a pénzéhez az szja-visszatérítés terhére. Megjegyezzük, egyes szakértői vélemények szerint vannak olyan esetek, amikor a rendelet ellenére ezt mégis megtehetik.

Ne hagyd ki!