Fontos tudnivalóra figyelmezteti a NAV az szja-visszatérítésre jogosultakat, lehet számolgatni a húszezreseket
Fotó: Shutterstock

Fontos tudnivalóra figyelmezteti a NAV az szja-visszatérítésre jogosultakat

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


A közleményben figyelmeztettek: a lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér és azt meg is kapja.

Ezt kell tenned

A NAV emlékeztetett arra, hogy a fizetési kedvezményi kérelem legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ adatlapon nyújtható be. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan azonosítja a kérelmezőt, így pár kattintással benyújtható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról is egy mozdulattal le lehet mondani, ami gyorsítja a folyamatot. Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra. A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az ügyfélkapura küldi.

A gyermeket nevelők szja-visszatérítéséről

Több mint 610 milliárd forintot utalt ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) február 14-én a gyermeket nevelőknek a családi adóvisszatérítés első körében. Többen azonban hiába várták, nem kapták meg ezt az összeget. Tállai András, a pénzügyi tárca államtitkár azonban nyugalomra intett mindenkit: a jogosultság nem veszhet el. Akik nem kapták meg a pénzüket, visszaigényelhetik az személyi jövedelemadó-bevallásukban. A visszatérítést a bevallás beérkezése után, 2022. március elsejétől utalja ki az adóhivatal.


Ne hagyd ki!