Laptopon gépel egy ember.
Fotó: Unsplash

Az szja-visszatérítésre is rámentek a csalók, így védekezhetsz ellenük

Adathalászok az szja-visszatérítésre hivatkozva próbálnak kicsalni bizalmas adatokat. A NAV közölte: sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat, ilyen üzenetekre senki ne válaszoljon.


Csaló e-mailek, SMS-ek

Újra felbukkantak a csaló e-mailek, amelyekben adathalászok ezúttal az szja-visszatérítésre hivatkozva próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait a NAV nevében - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Leszögezték: az adóhivatal sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat a témában. Arra kérték a lakosságot, hogy az ilyen üzenetekre senki ne válaszoljon.

Az szja-visszatérítéshez szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) kizárólag a Visszaadó nevű nyilatkozatban várják - emlékeztettek. Ehhez a nav.gov.hu Szja-visszatérítés felületét kell használni. Az online kitöltés KAÜ-azonosításhoz (Ügyfélkapu, e-személyi vagy részleges kódú telefonos azonosítás) kötött. Az Általános Nyomtatványkitöltővel készített vagy a papíralapú változatban sem kell semmilyen bizalmas kódot megadni - jelezték.

Év végéig kell beküldeni a nyilatkozatot

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy miként tölthető ki a VISSZADO-nyilatkozat, amelyet 2021. december 31-ig lehet benyújtani. Az szja-visszatérítés kimaxolásához pedig ebben a cikkben olvashat pár tippet.

Minden szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, jár az adóvisszatérítés, így annak is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. A visszatérítés részleteiről ebben a cikkben írtunk.


Ne hagyd ki!