Elon Musk Twitter logó okostelefonon dollárbankjegyek aprópénz
Fotó: Shutterstock

Elon Musk provokál, milliárdosok és politikusok a célkeresztben

A világ leggazdagabb embere, Elon Musk megvédte a milliárdosokat. Leszögezte, hogy ők nem „a rossz fiúk”. Hozzátette, hogy erkölcsileg hibás és ostoba dolog a milliárdos szót pejoratív értelemben használni.Elon Musk azután fejtette ki véleményét, hogy a davosi Világgazdasági Fórum kapcsán ismét fellángolt a vita arról: miért nem fizetnek több adót a csúcsgazdagok.

„Emberek millióit teszi boldoggá”

Elon Musk az általa felvásárolni kívánt Twitteren arra hívta fel a figyelmet: ha egy milliárdos arra használja a vagyonát, hogy olyan produktumokat hozzon létre, amelyekkel „emberek millióit teszik boldoggá”, akkor indokolatlan a vele szembeni előítélet.

Musk egy tweetre reagált, amelyben azt írták:

A milliárdosok akkor a legjóságosabak, amikor megpróbálnak pénzt csinálni, és akkor a legaljasabbak, amikor a pénzt elköltik, és „jó célra” próbálják fordítani.

Musk ezután készített egy ad hoc közvéleménykutatást a Twitteren. Azt kérdezte 95 millió követőjétől, hogy

kinek hisznek kevésbé: a politikusoknak vagy a milliárdosoknak.

Természetesen a válaszadók háromnegyede úgy gondolta, hogy a politikusoknak, vagyis kiderült, hogy jobban bíznak a milliárdosokban.

Tavaly novemberben egyébként Musk 5,7 milliárd dollár értékű Tesla-részvényt ajándékozott meg nem nevezett jótékonysági célokra. Ezzel az összeggel a második legjelentősebb amerikai adományozó lett 2021-ben a Gates-házaspár mögött.

Milliárdosmosdatás

Musk milliárdosmosdató gondolatait azután tweetelte, hogy a múlt heti davosi Világgazdasági Fórum milliárdos és milliomos résztvevői megkapták a szokásos kritikát, bár ezúttal élesebb felhanggal. Régóta létező törekvés, hogy a csúcsgazdagok jobban vegyék ki részüket a közteherviselésből, ezt baloldali aktivista szervezeteken kívül dollármilliomosok is kérik, bár nem túl nagy számban.

Davosban néhány milliomos személyesen is tüntetett azért, hogy a kormányok magasabb adókat vessenek ki a gazdagokra. Így segítenének az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt nyomorba zuhanó tömegeken. Nyílt levelet is küldtek a konferencia résztvevőinek, amelyet már 150 ultragazdag írt alá, köztük Mark Ruffalo amerikai színész. Erről bővebben itt írtunk.

A Világgazdasági Fórumra időzítve az Oxfam nonprofit jótékonysági szervezet azt írta: minden 30 órában lett egy új milliárdos a pandémia idején, és nagyjából ugyanilyen időközönként egymillióan süllyedhetnek nyomorba 2022-ben. Az Oxfam további letaglózó számításai errefelé olvashatók.

Ne hagyd ki!