Két helyen is módosíthatják az új katatörvényt
Fotó: Shutterstock

KATA-sok figyelem! Újabb változások jönnek!

Tényként kezeli a katára vonatkozó szabályok várható újabb módosítását a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE). Két kérdésben is jogszabályváltozás lehet szükséges. Mutatjuk a részleteket!


Ismét módosulhat a katatörvény

Eddigi formájában megszünteti a kormány a kisadózó vállalkozók tételes adóját, azaz a katát. Mint arról korábban írtunk, megmarad az adónem néhány kisebb egyéni vállalkozó számára, a bevételi értékhatárát pedig évi 12 millió forintról 18 millióra emelik. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi fix 50 ezer forint lesz. Azonban az adózási formát csak közvetlenül a lakosság részére szolgáltatást nyújtó, és/vagy terméket értékesítő, főállású egyéni vállalkozók választhatják (részletesen a módosításról ITT olvashatsz).

A kata új szabályai idén szeptember 1-én léphetnek érvénybe. A változásról szóló nyilatkozatot pedig szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalnak.

A 24.hu birtokába jutott levél alapján azonban finomhangolás körvonalazódik a módosított katatörvényen több, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által felvetett részletkérdésben. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) az egyik Facebook-posztjában egyenesen tényként kezeli a lehetséges módosítást.

Két helyen változtathatnak

A jövőben csak főállásban lehet katázni, de az új törvény nem tér ki arra, mi történik, ha valaki főállásúból mellékállású katázóvá válik. A NAV felvetése alapján a PM azt írja, hogy jogszabályalkotás keretében fogják rendezni a kérdést. A főfoglalkozás megszűnését be kell jelenteni, és amikor megszűnik a főfoglalkozás, annak a hónapnak a végével megszűnik a katázás is.

A NAV javasolta azt is, hogy a régi katából kikerülő betéti társaságokat, közkereseti társaságokat, egyéni cégeket és ügyvédi irodákat mentesítsék a könyvvizsgálati kötelezettség alól, annak jelentős többletköltségei miatt. A PM támogatná a javaslatot, viszont megjegyzi, hogy ehhez is jogszabály-módosítás szükséges.

Tisztáztak néhány részletet

A NAV és a PM közötti levelezésből kiderül, hogy az új rendelet szerint augusztus 1-jétől lehet bejelentkezni az új katára, de az adóalanyiság csak szeptember 1-jétől jöhet létre, azonban szeptember 1. előtt még lehet a régi kata szerint vállalkozni, de érdemes jelezni, hogy szeptember 1-jétől az új kata szerint képzeli tevékenységét a vállalkozó.

Emellett kitértek rá, hogy ha a kata hatálya alól kikerülő vállalkozás bevétele csak később, a kata megszüntetés után folyik be, de a bizonylat - azaz a számla - szerinti teljesítési időpont megelőzi az adóalanyiság megszűnését, akkor az az adóalanyiság utolsó napján szerzett katás bevételnek minősül.


Ne hagyd ki!