Egy számítógép billentyűzetén cryptocurrency feliratú gomb látható
Fotó: 123RF

Nagy változások készülnek a NAV-nál, itt vannak a részletek

Az adóhatóság a közeljövőben elindítja a kriptovaluták kezelésére szolgáló eszközök beszerzését. A NAV vezetője az e-áfa szolgáltatás bevezetéséről és az szja-visszatérítések kifizetéséhez kapcsolódó előkészületekről is nyilatkozott.


Lefoglalhatják majd a virtuális pénzben tartott értékeket is

A NAV bűnügyi szakterülete által alkalmazott új online megoldások alkalmazásával kapcsolatban az adóhatóságot vezető államtitkár, Vágujhelyi Ferenc az Origónak adott interjúban elmondta: a NAV a közeljövőben elindítja a kriptovaluták kezelésére szolgáló eszközök beszerzését, és olyan eljárások bevezetését, amelyekkel képes lesz a bűnözők virtuális pénzben tartott értékeinek lefoglalására, tárolására, és szükség esetén az értékesítésére is.

A napokban írtunk arról, hogy egyre kapósabbak a kriptovaluta-szakértők a munkaerőpiacon. Itt pedig arról számoltunk be, hogy új szakmaként megjelentek a kriptotárca-jelszóhelyreállítók. Arról is írtunk, hogy van, ahol már kriptovalutában is lehet kérni a fizetést.

Jön az e-áfa is

A NAV vezetője arra a kérdésre, hogy az adóhatóság mikortól készíti el a cégek helyett az áfabevallásokat, azt mondta: azok után, hogy immár két éve állít ki a hivatal bevallási tervezetet a cégeknek a jövedéki adóról, idén ősszel debütál az e-áfa is, amely az egyik legnagyobb horderejű adózási NAV-szolgáltatás lesz.

Első lépésként novembertől elérhetővé tesszük az áfabevallás alapjául szolgáló adatokat. Később a kör több lépcsőben bővül, a rendszer kiterjesztése fokozatos lesz

– mondta az államtitkár.

Szja-visszatérítés: az egyéni vállalkozóknál nem automatikus

Az szja-visszatérítések kifizetésével kapcsolatban elmondta: az ezzel kapcsolatos munkák már javában zajlanak az informatikai rendszerek felkészítésével. Kiemelte: a hatóság tartja magát a határidőkhöz, így a legtöbb érintett február 15-ig megkapja a neki visszajáró összeget.

Elmondta: azoknak az érintetteknek nincs teendőjük, akiknek az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámát, postai címét a családi pótlék folyósítási adataiból. A nekik járó összeget ők február 15-éig automatikusan megkapják. Más a helyzet az egyéni vállalkozóknál, az őstermelőknél és azoknál, akik maguk fizetik be - az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után - az adót. Ők a bevallásukban kérhetik a visszatérítést, vagyis az ügymenet ebben az esetben nem automatikus. A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, az év végéig nyilatkozatot tehetnek. A "Visszado" jelzésű nyomtatványt október 31-től december 31-ig lehet elektronikusan vagy papíron kitölteni és benyújtani.

Az szja-visszatérítés szabályairól itt és itt írtunk.

A nyugdíjcélú megtakarítások egyik legvonzóbb eleme az szja-ból történő adójóváírás. Ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy az szja-visszatérítésre vonatkozó kormányzati döntés miatt az adójóváírás sokaknak nem fog rendelkezésre állni a jövő évi adóbevalláskor.

Ne hagyd ki!