Használt autók egy kereskedésben közelről
Fotó: Unsplash

Használt vagy új? Így alakulhat át jövőre az autók piaca

A hazai használtautó-piacon az elmúlt hónapban mintegy 69 400 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 1 százalékkal felülmúlja a tavaly novemberben regisztrált 68 700-as értéket – derül ki a Datahouse előzetes adataiból.


Van aki örül, van aki nem

Az autópiac egyéb szegmenseitől eltérően a belföldi használtautó-piac eredményei idén is jól alakultak: az adásvételek száma éves szinten 2-3 százalékkal a tavalyi rekordérték felett, 838 ezer darab körül alakul majd.

2022 sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem lesz gyümölcsöző év: az előbbi piacon 8-9 százalékos, míg az utóbbin 2-3 százalékos visszaesés várható tavalyhoz képest. A belföldi használtautó-piacon ugyanakkor a tavalyit meghaladó forgalmat tapasztalhatunk

– hangsúlyozza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Mindez egyebek között annak köszönhető, hogy ide áramlott át azoknak a vásárlóknak egy része, akik az alkatrészhiány miatt csak hosszú várólistákról jutottak volna új autóhoz, illetve a magasabb európai árak miatt a használtimportról is lemondtak.” Miközben a használtautó-piacon a 2022 első tizenegy hónapban gazdát cserélő 772 400 személyautó mennyisége 2,8 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 751 200-as értéket, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 118 600 darab volt, ami 2,8 százalékkal marad el az egy évvel korábban mért 122 ezres értéktől.

​Mi lesz jövőre?

Az elmúlt hónapokban új tendenciák jelentek meg a hazai autópiacokon, amelyek várhatóan a használtautó-piacokra is hatást gyakorolnak:

  • Az elmúlt több mint egy évet jellemző chiphiány fokozatosan megszűnőben van, a következő időszakban a vásárlók már újra nagyobb készletekkel és rövidebb várólistákkal találkozhatnak majd.
  • Bár a gazdasági helyzet romlása, a megélhetési költségek és az energiaárak gyors emelkedése miatt átmenetileg visszaesett a vásárlói kereslet, a piaci szereplők arra számítanak, hogy a visszaépülő kínálat, és az előbb-utóbb újra általánossá váló kedvezményes akciók hatására már tavasztól visszatérhet az élénkülés az újautó-piacra.
  • Az újautópiac normalizálódása a használt autók árának alakulásában is megmutatkozik: a JóAutók.hu portálon a használt személyautók átlagára az év eleje óta átlagosan 15 százalékot emelkedett, október közepe óta ugyanakkor ez a növekedés teljesen megállt.
  • Az újautópiacon várható élénkülő aktivitás növeli a lecserélt autók számát, ami a használtautó-piacon is gyarapítja majd az elérhető kínálatot. Mindez kedvező hír lehet a vásárlóknak, hiszen a nagyobb választékból ismét kedvezőbb áron és kevesebb kompromisszum vállalásával lehet autóhoz jutni.

Ne hagyd ki!