Jön a téli gumik szezonja, indul az autótulajdonosok rohama a gumiszervízekbe
Fotó: Shutterstock

Téli vagy négyévszakos gumi?Durva drágulással kell számolni

A téli autógumikat sem kerülte el idén a drágulás: jelentősen emelkedett az áruk, és a felszerelésük költsége. Téli gumi helyett megoldás lehet a négyévszakos gumi is, de mit mondanak erről a szakértők?


Emelkedett a téli gumik ára

Manapság egy átlagos minőségű gumiszettért és a felszereléséért is igencsak a zsebünkbe kell nyúlni: számos autógumi-kereskedésben 35-40 százalékkal drágult a téli gumi egyetlen év alatt.

Meglepődnek sokan, mert ugye csak egész magas árakat tudunk mondani. Egy alsókategóriás autónak a felgumizása is egy közel 100 ezer forintba kerül. És amikor ezt meghallják, akkor mit mondanak? – Aki autózni akar az meg fogja venni

nyilatkozta Czirják István, a debreceni Cívis Kft. ügyvezetője az ATV-nek.

Sokkal többe kerül a gumi felszerelése is, amit a forint - euróhoz képest - gyenge árfolyamával és az energiaárak megugrásával magyaráznak a szakemberek.

Az óradíjainkat az idén másodszor, most szeptember hónapban 20 százalékot kellett emelnünk az év eleji 20 százalékhoz képest, tehát negyven százalékkal emelkedtek összességében az óradíjaink

– tájékoztatott Gulyás Attila, a pécsi Autócity Kft. szervízvezetője.

A vezető elmondta, sokan úgy próbálnak csökkenteni a költségeiken, hogy a téli-nyári szettek helyett négyévszakos gumikat használnak, azonban ezt a szervízben senkinek sem javasolják.

De mi a helyzet a négyévszakos gumikkal?

A négyévszakos gumikra már tavaly megugrott a kereslet. A Haszon.hu próbált választ találni arra, hogy mi okozhatta ezt a növekedést. Egy autószerelő műhely vezetőjét kérdeztük a témában.

A téli abroncsok jóval lágyabbak, mint a nyáriak. A négyévszakos gumik keménységre pedig a kettő között vannak. Mi is tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbbek az egész évben használható szettek. Több előnyük is van, azonban nem minden esetben javasolnám a váltást

– mondta portálunknak a szakember.

A szerelő kifejtette, hogy nagyon különböző minőségben lehet négyévszakos gumikat vásárolni, azonban általában a nyáron biztonságosabb a nyári, a télen pedig a téli gumi. Ami miatt sokan váltanak a szezonálisról, annak az lehet az oka, hogy jellemzően hiába drágábbak a négyévszakos szettek, az autótulajdonosok megspórolhatják velük az évi kétszeri szervízbejárás és gumicsere költségét, ami alkalmanként 10-20 ezer forint lehet.

A szakember az abroncsokra pontos árakat nem akart mondani, hiszen ahogyan fogalmazott

óriási különbségek lehetnek a gumiabroncsok árszintjében például a méretük, a típusuk, a minőségük és a márkájuk függvényében. Azonban, ha valaki négyévszakos szettre cserélné a szezonális abroncsait, érdemes lehet kikérni egy szakértő véleményét a vásárlás előtt azért, hogy ár és érték tekintetében biztosan jót válasszon.

Ne hagyd ki!