Lassan átalakul a Blaha
Fotó: Shutterstock

Így változik Budapest közlekedése a napokban

Új fázisába ért Budapest átalakítása. Forgalom- és sebességkorlátozásra is számítani kell a fővárosban. Mutatjuk a részleteket!


Szépül a Blaha

A mai napon kezdődött Budapesten a József körút Rákóczi tér felé menő oldalán a Rákóczi út – Népszínház utca közötti szakasz felújítása a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának részeként. A kivitelező lezárja a munkával érintett területeket, azonban legalább egy forgalmi sáv folyamatosan használható lesz napközben és éjszaka is. Várhatóan augusztus közepén festik fel az új útburkolati jeleket, ekkor szűnhet meg a forgalomkorlátozás – írja oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Augusztus 6-án a Rákóczi út gyalogátkelőhellyel érintett járdaszigetén is munkát végeznek, ami miatt 2-3 órára gátolják a közlekedést a szakasz belső sávjait.

Emellett szegély- és járdaépítés miatt a Somogyi Béla utcát is lezárják a gépjárműforgalom elől a Stáhly utca és a Gutenberg tér között, de a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás biztosítva maradt. A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatóan november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt.

Sebességkorlátozás három kerületben

A Népszava mindeközben arról ír, hogy egy Budapest egészére érvényes forgalomcsillapítási koncepciót készít elő a BKK. Ehhez a kerületektől gyűjtik be a javaslatokat, azokkal összhangban készülhet el az átfogó stratégia. Ennek részeként 30 km/órás sebességkorlátozás jöhet a belvárosban, pontosabban összehangolva a VI., VII. és a VIII. kerületekben.

Terézváros polgármestere szerint a VI. kerület minden olyan utcájában 30-as korlátozás vezethetnek be, ahol nem közlekedik BKK-járat. Erzsébetváros vezetője azonban arról tájékoztatott, hogy az érintett kerületek eltérő adottságai miatt további egyeztetésekre van szükség többek között a szakmai szervezetek bevonásával, tehát még nincs döntés az ügyben. Továbbá azt is meg kell vizsgálni, hogy hogyan érintheti a változás a kerületben lévő fővárosi kezelésű utakat.

Józsefvárosban még idén elkészül ideiglenes elemekkel a Magdolna, Népszínház és Csarnok negyed, valamint a Tisztviselőtelep forgalomcsillapítása és a Százados negyed tervei, jövőre pedig a Corvin, Losonci és Orczy negyedek következnek. Az egyik legfontosabb forgalmi változás a 30 km/óra sebességű övezetek kialakítása a főútvonalakon kívül, ezenfelül útszakaszokat zárnának le, illetve egyirányúsítanának, esetenként szűkítenék az útpálya szélességét.


Ne hagyd ki!