Jelentős hatással lehetnek az uniós orosz szankciók a gázolajpiacra
Fotó: Shutterstock

Dízelt tankolsz? Erre jobb, ha felkészülsz...

Nem számol a dízel árának csökkenésével a szakértő, szerinte inkább drágulás jellemezheti a gázolajpiacot a jövőben. Igaz, több forgatókönyv létezik, de elképzelhető, a nemzetközi ellátási gondok miatt átmeneti hiány lép fel gázolajból egyes régiókban a jövőben. Azonban nincs ilyen veszély a következő hetekben.


Gondok lehetnek a gázolajpiacon

Tavaly decemberben az orosz nyersolajra, idén februárban pedig az oroszországi olajtermékekre, köztük a dízelolajra vezetett be szankciókat az Európai Unió. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletágának vezetője szerint bár február előtt nagyobb mennyiségű orosz finomított olajat vásároltak a piaci szereplők, egyelőre nem lehet tudni, az ukrajnai háború miatt kivetett retorziók milyen hatással lesznek az olajpiacra hosszabb távon.

A dízelpiacon még néhány hónapot várni kell arra, hogy egyértelműen kiderüljön az, hogy azok a logisztikai nehézségek, amelyeket a szankció okozott, előidéznek-e ellátási problémát Európa valamely régiójában. A képhez tartozik, hogy a finomítói árrések, amelyek a szankció bevezetése előtt is rendkívül magasak voltak, továbbra is magasak lesznek

- írja a szakértő inforádiós nyilatkozatára hivatkozva az Infostart.

Azonban a február előtt felhalmozott készletek miatt a következő hetekben nem kell hasonló problémára számítani. Az enyhe időjárás következtében egyébként is kevesebb gázolaj fogy globálisan.

Felhalmozott készletek

Hozzátette, miután kiesnek az uniós piacokról az oroszországi finomítottolaj-termékek, új beszállítók is képbe kerülhetnek, valamint növekedhet az európai finomítók piaci ereje is.

Megjegyezte, sajtóhírek szerint évek óta nem volt ennyi finomított olajtermék az orosz tengeri tárolókban, amit jelenleg nem tudnak eladni. Viszont előfordulhat, nem is akarják értékesíteni az alacsony árak miatt.

Óriási csökkenés az orosz gázexportban

45,5 százalékkal csökkent a volt szovjet tagköztársaságokat leszámítva a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat földgázexportja tavaly a cég közlése szerint. A visszaesés azzal magyarázható, hogy megcsappantak az európai szállítmányok az Ukrajna orosz megtámadása miatt hozott nyugati büntető-intézkedések nyomán. 2021-ben még 185,1 milliárd köbméter gázt szállított a vállalat az említett államokba. A vállalatcsoport 100,9 milliárd köbméter földgázt exportált 2022-ben az úgynevezett távoli országokba, amely körbe nem tartoznak bele a korábbi szovjet tagköztársaságok.

Ne hagyd ki!