Mindeközben jelentős földgázmezőt találtak európai cégek uniós partok közelében
Fotó: Shutterstock

Bezuhant az orosz földgázexport

A korábbi mennyiségekhez képest tavaly szinte feleannyi földgázt exportált a Gazprom olyan országokba, amelyek nem voltak szovjet tagköztársaságok. Leginkább Kínának próbálnak több gázt eladni az oroszok, azért hogy csökkentsék a kiesést. Mindeközben jelentős földgázmezőt találtak európai cégek uniós partok közelében.


Óriási csökkenés az orosz gázexportban

45,5 százalékkal csökkent a volt szovjet tagköztársaságokat leszámítva a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat földgázexportja tavaly a cég közlése szerint. A visszaesés azzal magyarázható, hogy megcsappantak az európai szállítmányok az Ukrajna orosz megtámadása miatt hozott nyugati büntető-intézkedések nyomán. 2021-ben még 185,1 milliárd köbméter gázt szállított a vállalat az említett államokba.

A vállalatcsoport 100,9 milliárd köbméter földgázt exportált 2022-ben az úgynevezett távoli országokba, amely körbe nem tartoznak bele a korábbi szovjet tagköztársaságok

- idézi Alekszej Millert, a Gazprom igazgatótanácsi elnökét a VG.

Nemzetközi szankciók sújtják az orosz kőolajat is

Ausztrália, az Európai Unió és a G7 csoporthoz tartozó fejlett országok (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország) decemberben állapodtak meg arról, hogy 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetnek be az orosz kőolajra. Emellett december 5-én lépett életbe a tengeri szállítású oroszországi olajra vonatkozó uniós embargó. Az említett államok abban bíznak, hogy a szankciók miatt Moszkva jelentős árbevételektől eshet el.

Oroszország válaszul bejelentette, hogy február 1-től megtiltja az orosz kőolajexportot azokba az országokba, amelyek rábólintottak az ársapka alkalmazására. A veszteségek csökkentéséért Moszkva a kínai földgázszállításait igyekszik növelni. Ennek érdekében például egy új szibériai gázmezőn is elindították a kitermelést az előző hónapban. Ezen kívül megkezdték a Szibéria Ereje-2 vezeték építését, ami Mongólián keresztül szállíthatja a gázt Kínába.

Jelentős földgázmezőt találtak uniós partok közelében

Mindeközben a francia TotalEnergies és az olasz Eni konzorciuma Ciprus déli partjai közelében jelentős gázmezőre bukkant. A cégek becslése szerint 60-70 ezer milliárd köbméter földgázt találtak a Zeus 1 fúrásnál a 6-os blokknak nevezett tengeri területen. Viszonyításként: összesen körülbelül 400 milliárd köbméter gázt fogyasztanak az Európai Unió tagállamai éves szinten, melyből mintegy 150 milliárd köbméter érkezett eddig az oroszoktól.

A kitermelés megkezdésére nagyjából egy évet kell várni, azonban a felfedezés addig is erősítheti az uniós reményeket abban, hogy mielőbb leválhatnak az orosz földgázról.

A Ciprus déli partvidékét szegélyező területen évek óta zajlanak tesztfúrások. A feltárási programot hevesen bírálja Törökország, különösen mióta 2011-ben először találtak gázt arrafelé. Ráadásul Isztambul megszállva tartja a sziget északi harmadát.

Nem a mostani volt az egyetlen jó hír az ottani fúrásokról az idén. Augusztusban is felfedeztek egy nagy gázmezőt az említett területen. Abban a mezőben nagyjából 70 milliárd köbméter, jó minőségű földgáz rejtőzhet.

Ne hagyd ki!