Zöld elektromos autó egy ablak alatt töltődik
Fotó: Shutterstock

Egy újabb adó tovább drágíthatja az e-autókat a tengerentúlon

Kaliforniában elfogadták azt a tervezetet, amelynek értelmében megadóztatják az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához szükséges lítiumot. Az ebből származó bevételt környezeti kármentesítésre fordítják.

Iparági szereplők attól tartanak, hogy az új adó árt az ágazatnak, és fennakadásokat okoz a lítium szállításában.

Riasztó

Az adó tonnára vetítve fix összegű, és januárban lép hatályba. Mértékét minden évben felülvizsgálják, átgondolva egy százalékarányos adó esetleges bevezetését.

Kaliforniában a Salton-tó környékén, Los Angelestől keletre hatalmas lítiumkészletek találhatók. A terület a huszadik században növényvédőszerek ész nélküli használata miatt erősen károsodott. Az adóból befolyt bevételt részben ennek helyreállítására fordítanák.

A régió három lítiummal foglalkozó cégéből kettő jelezte, hogy az adóval elriasztják a befektetőket és a vásárlókat. Kilátásba helyezték, hogy inkább máshová mennek a lítium után, például Utah vagy Arkansas államokba.

A kínai import olcsóbb lesz

A magánkézben lévő Controlled Thermal Resources közölte, hogy az adó miatt várhatóan nem tudják leszállítani a kért lítiumot a General Motorsnak 2024-re, illetve a Stellantisnak 2025-re.

A másik cég, az EnergySource Minerals, amely ugyancsak magánkézben van, leállította a tárgyalásokat potenciális pénzügyi befektetőkkel és egy autógyártó céggel.

Egy olyan adó támogatása, amely biztosítja, hogy a kínai importlítiumot olcsóbban be tudják szerezni a gyártók, tönkreteszi ezt az ígéretes kaliforniai iparágat, mielőtt beindulhatott volna

– mondt a Controlled Thermal vezetője.

Így is drága

Korábban írtunk arról, hogy az átlagos nyersanyagár egy e-autóhoz 8255 dollár (3 millió 150 ezer forint), ami 144 százalékos emelkedés a 2020 máciusi 3381 dolláros (1 millió 300 ezer forintos) árhoz képest. Ennek első számú oka, hogy jelentősen nőtt a kobalt, a nikkel és a lítium ára, amelyek kulcsfontosságúak az e-autók akkumulátorainak gyártásához.

Az e-autó-specifikus költségek 4500 dollárra (1 millió 700 ezer forintra) emelkedtek az elmúlt két évben a korábbi nagyjából 2000 dollárról (761 ezer forintról). Részletek itt. 2023 végére történhet, meg, hogy a lítium ára csökkennésnek indul.


Ne hagyd ki!